Geld ging niet naar stenen maar naar bestuurders en familie vastgoedclub

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor aanbiedingen van Investurion. Van het geld dat wordt opgehaald met obligaties wordt niets geïnvesteerd in vastgoed, zo vermoedt de toezichthouder. 

Investurion is een vastgoedontwikkelaar van nieuwbouw en bestaande bouw. 'Naast het realiseren van nieuwbouwwoningen of woonerven leggen wij ons toe op de renovatie en transformatie van bestaande woningen, commerciële ruimtes en kantoorpanden', zo valt er op de website van het bedrijf te lezen. Om dit mogelijk te maken geeft het bedrijf obligaties uit waarbij beleggers wordt voorgespiegeld dat Investurion 100% van het opgehaalde geld gebruikt om te investeren en 0% wordt gebruikt voor het afdekken van kosten. 

'Onze investeerders profiteren van een rendement van 6% tot 8% op jaarbasis uit de huurstroom', zo belooft Invsturion. 'Bij de aankoop heeft Investurion een voordeel op reguliere woningkopers, doordat er geen financieringsvoorbehoud is bij het uitbrengen van een bieding en snel kan worden afgenomen. Door de verhuur in eigen beheer te houden kunnen wij goede huuropbrengsten realiseren en onze investeerders van een goed rendement voorzien.' 

Alleen is het volgens de AFM de vraag of die huurstroom überhaupt wordt gereraliseerd. De toezichthouder vermoedt dat van het opgehaalde geld niets is besteed aan investeringen in vastgoed, maar dat het is gebruikt voor andere doelen, namelijk voor betalingen aan (familie van) de (voormalig) bestuurder(s) en (middellijk) aandeelhouder(s) en voor privé-uitgaven van de bestuurder. 

De toezichthouder: 'Op basis van informatie die de AFM tot haar beschikking heeft, vermoedt de AFM dat aan beleggers onjuiste informatie wordt verstrekt en essentiële informatie wordt weggelaten over de besteding van het opgehaalde geld. Gelet op de rekeningafschriften van Investurion, vermoedt de AFM dat van het opgehaalde geld niets is besteed aan investeringen in vastgoed. Daarnaast lijken de aan beleggers voorgespiegelde rentes niet te worden uitbetaald met inkomsten uit de verhuur en/of verkoop van vastgoed; zulke inkomsten lijken tot op heden niet te zijn ontvangen. In het geval er sprake is van een oneerlijke handelspraktijk kunnen consumenten de onderneming aanspreken op haar gedrag en via een civiele procedure afdwingen dat de onderneming de regels naleeft.'