Gasunie en Patrizia tekenen overeenkomst voor grootschalige waterstofopslag

Investeringsonderneming Patrizia heeft samen met haar werkmaatschappij Storag Etzel optieleaseovereenkomsten getekend met Gasunie voor de ontwikkeling van waterstofopslag in Etzel in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Gasunie en Storag Etzel hebben de ontwikkeling van waterstofcavernes in Etzel dinsdag bekend gemaakt tijdens energiecongres E-world in het Duitse Essen. Het doel is om, na een haalbaarheidsstudie, een opslaginstallatie voor meerdere cavernes te ontwikkelen en te beheren. De installatie krijgt een capaciteit van maximaal 1 terrawattuur (TWh).

De waterstofcavernes in Etzel moeten zowel de Duitse als de Nederlandse markt gaan bedienen. Volgens de EU is het potentieel van waterstof voor het toekomstige CO2- neutrale energieverbruik in de regio aanzienlijk. Hernieuwbare energie moet in 2050 een substantieel deel van de Europese energiemix leveren, waarvan waterstof tot 20% uitmaakt, met name 20-50% van de energievraag in de transportsector en 5-20% in de industrie.

Waterstofopslag op industriële schaal wordt als belangrijk middel gezien om de fluctuaties in de opwekking van groene energie via zon en wind op te vangen en een stabiele energievoorziening voor elektriciteitsnetten te garanderen.