Funda: starters eerder bereid tot concessies dan doorstromers

De meeste starters zijn bereid concessies te doen op hun toekomstige woning, maar leveren niet gauw in op de gewenste locatie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Funda naar de woonwensen en het zoekgedrag van bezoekers van het platform.

Een groot deel van de starters (65%) wil liever geen concessies doen op locatie. Ongeveer twee derde van deze starters is echter wél bereid om concessies te doen op de woning zelf. ‘Starters zijn vaak jonge mensen, met een groot sociaal netwerk en staan aan het begin van hun loopbaan’, vertelt Mike Kudrya van Van Sonsbeeck makelaars. ‘De nabijheid van vrienden, familie, werk of werkgelegenheid, is logischerwijs belangrijk.’ Het merendeel van de starters geeft dan ook aan dat ze gehecht zijn aan de provincie waar ze nu in wonen (58%) en het liefst in een stad wonen (76%). ‘In steden was het aanbod van woningen met een oppervlakte tot 75 m2, waar de grootste behoefte ligt, het afgelopen jaar schaars. Het helpt dan in de zoektocht als woningzoekenden bereid zijn om concessies te doen op de woning zelf.’

Doorstromers lijken juist vast te houden aan hun woonwensen. In totaal wil 73% van de doorstromers liever geen concessies doen op locatie en wil ongeveer de helft óók geen concessies doen op de woning zelf. ‘Het budget van deze leeftijdsgroep is in veel gevallen hoger dan van starters. Ze hebben bovendien al een woning. Doorstromers kunnen daarom net zo lang zoeken totdat ze de woning hebben gevonden die helemaal bij hen past, zonder veel concessies te doen. We merken dat voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke beweegreden is om te gaan verhuizen; 28% van de ondervraagden noemt dit als reden’, aldus Kudrya. De wens om gelijkvloers te wonen was in 2023 lastig te vervullen. Bezoekers van het woonplatform toonden vaker interesse in appartementen dan in woonhuizen. Er stonden afgelopen jaar echter veel meer woonhuizen te koop (164.671) dan appartementen (70.343).

img
Redacteur
Profiel