Floriadeterrein prijzig hoofdpijndossier voor Almere

De gemeente Almere gaat voor € 51 miljoen de ontwikkelrechten van het Floriadeterrein terugkopen van ontwikkelcombinatie Weerwater C.V, zo meldt Omroep Flevoland. Voor het terrein worden nieuwe woningbouwplannen gemaakt. 

Al in 2018 tekende de gemeente met Weerwater, een ontwikkelcombinatie van Dura Vermeer en Amvest, een contract voor het ontwikkelen van woningen op terrein waar in 2022 de Floriade gehouden zou worden. In 2023 zouden de eerste woningen in "Hortus" moeten verrijzen. 

Enkele jaren later ontstond er een conflict tussen beide partijen over het te ontwikkelen aantal woningen. De gemeente wilde er 475 tot 1.300 meer, waar Weerwater wilde vasthouden aan de 660 woningen uit de ontwikkelovereenkomst. Meer appartementen in het gebied zouden financieeel nadelig uitpakken voor Dura Vermeer en Amvest. 

Tussen beide partijen dreigde een rechtszaak, maar in overleg is nu bepaald dat de gemeente de ontwikkelrechten terugkoopt voor € 51 mln, iets waar de gemeenteraad van Almere nog wel mee moet instemmen. 

Daarmee worden de vierkante meters waar in 2022 de Floriade werd gehouden nog prijziger. De tuinbouwexposititie leverde de gemeente al een financiële strop van 103 mln op. Omroep Flevoland meldt dat de gemeente ervanuit gaat dat de € 51 miljoen euro aan ontwikkelrechten wordt terugverdiend met de toekomstige woningbouw.

De gemeente start een nieuwe aanbestedingsprocedure, waarop Amvest en Dura Vermeer niet in kunnen inschrijven. Wethouder Julius Lindenbergh benadrukt dat de relatie met beide partijen nog goed is en dat zij elders in Almere bezig zijn met andere projecten.