Flatiron Building geveild voor 190 miljoen

Het  iconische en monumentale landmark The Flatiron Building in New York is verkocht aan investeringsmaatschappij The Abraham Trust van Jacob Garlick. Bij een executieveiling van het kantoorgebouw troefde Garlick met zijn bod van $ 190 mln, andere geïnteresseerden af.  

Het Flatiron Building bevindt zich in het gelijknamige district op de kruising van Broadway en 5th Ave in het hart van Manhattan. Al vanaf de oplevering in 1902 oogt de toren van 87 meter hoog vanwege zijn strijkijzervorm, die precies past in de hoek van de kruising, bewondering van New Yorkers, bezoekers en toeristen. Het gebouw was in de beginjaren ook berucht vanwege de valwinden die zorgden voor "Marilyn Monroe-taferelen" van vrouwen met opwaaiende rokken en mannen die daarop stonden te wachten. 

Het gebouw is sinds de oprichting in diverse binnenlandse en buitenlandse handen geweest. Huurders waren er van diverse pluimage, waaronder een verzekeraar, het consulaat van Rusland toen daar  nog een tsaar zat en de lokale afdeling van de maffia. In latere tijden was het vooral een geliefde plek voor uitgeverijen om zich te vestigen, waaronder het Duitse Spinger en MacMillan. In de laatste hoogtijdagen van de kantorenmarkt in New York, tussen 2009 en 2013, werd de waarde van het pand geschat op $ 300 mln. 

Sinds MacMillan in 2019 het historische gebouw verliet, staat het leeg. GPF Real Estate kondigde in 2020 wel een grote renovatie om het gebouw daarna aan één partij te verhuren, maar de andere vijf eigenaars kwamen nooit op één lijn. Ook het uitkopen van één van de eigenaars en splitsing van het eigendom bleek geen optie, ook vanwege de bescherming die het gebouw als monument geniet. Op last van de rechter moest het pand worden geveild. 

Spectrum News NY1 schrijft dat in slechts drie kwartier, met een starbod van $ 50 mln en verhogingen van $ 500.000, het pleit gisteren werd beslecht en Garlick de nieuwe eigenaar was. Naar eigen zeggen komt daarmee een jeugddroom in vervulling. GPF Real Estate was één van zijn concurrenten in de biedingsstrijd. Welke bestemming hij het pand gaat geven is nog niet duidelijk. Naar verluidt zou er nog minimaal $ 100 miljoen extra nodig zijn om het pand te verduurzamen.