Extern geld moet nieuwbouwplan Enschede alsnog vlot trekken

Dura Vermeer zoekt een belegger die de bouw van 50 appartementen in Enschede alsnog vlot wil trekken, zo meldt dagblad Tubantia. 

Het betreft 50 koopappartmenten aan de Spelbergsweg, de locatie van de gebiedsontwikkeling Tex Buitengewoon. Het zogeheten Ledeboer-terrein lag meer dan 20 jaar braak nadat de laatste gebruikers, een houthandel en een kinderopvang, vertrokken.

Een ambitieus plan voor twee woontorens van 80 meter hoog werd in 2008 in de ijskast gezet nadat de mondiale financiële crisis het fundament onder de nieuwbouw wegsloeg. Bovendien zouden de torens de radar van het nabijgelegen Twente Airport al te zeer hinderen. 

Vijftien jaar later is er opnieuw sprake van grote economische onzekerheid onder projectontwikkelaars. Inmiddels ligt er voor de Ledeboer-locatie een nieuw plan: Tex Buitengewoon. Er moeten 120 woningen verrrijzen verdeeld over twee gebouwen, waarvan het hoogste gebouw slechts 30 meter hoog wordt. Dura Vermeer en corporatie Ons Huis zouden ieder 50 appartmenten voor hun rekening nemen waarbij Dura Vermeer het koopdeel zou verzorgen. 

Bij gebrek aan belangstelling werd de koopcomponent onlangs geschrapt. Dagblad Tubantia meldt dat er slechts 8 potentiële kopers op de plannen afkwamen. Zij hadden vooral belangstelling voor de kleinere, goedkope appartementen.

Met geld van een belegger moet de bouw van de koopappartementen alsnog worden vlotgetrokken. De bouw van de sociale huurappartementen voor Ons Huis is inmiddels al gestart.

Lees ook: Krakers moeten ontwikkellocatie Enschede verlaten 

Het vooralsnog cancelen van 50 koopappartementen past in de landelijke trend waarbij ontwikkelaars zich vooral bij dure (koop)woningen weten geconfronteerd met een teruglopende belangstelling. Recent werd om diezelfde reden ook in Enschede de bouw van 21 koopwoningen in het Janninkkwartier geschrapt. Bij deze gebiedsontwikkeling, op de voormalige Praxislocatie aan de Getfertsingel, moesten (ook) 120 woningen verrijzen.