Essentiële beroepen krijgen voorrang op huis in Dordrecht

Leraren, agenten en medewerkers in de gezondheidszorg krijgen binnenkort voorrang bij toewijzing van een huurwoning in Dordrecht, meldt het AD.

De gemeente en woningcorporaties Trivire en Woonbron starten een pilot om mensen met cruciale beroepen sneller aan een woning te helpen. Dordrecht en beide woningcorporaties hebben dit vastgelegd in de tweejaarlijkse prestatieafspraken. Het is voor het eerst dat Dordrecht prestatieafspraken maakt over een voorrangspositie voor mensen met een beroep dat essentieel is voor de samenleving.

Sinds 1 januari mogen gemeenten de helft van de beschikbare huur- en nieuwbouwwoningen tot een maximale waarde van € 390.000 met voorrang aanbieden aan politieagenten, zorgmedewerkers en onderwijzers. Het Rijk wil met deze regeling mensen die maatschappelijk belangrijk zijn meer kansen geven op de woningmarkt en ze zo voor gemeenten behouden. Gemeenten mogen ook inwoners uit de eigen regio een betere positie op de woningmarkt bieden.

De gemeente Dordrecht, Trivire en Woonbron legden tevens de sociale woningbouwdoelen vast. Tot en met 2030 moeten er zo’n 1.200 sociale huurwoningen in Dordrecht worden gebouwd. Daarnaast werden er afspraken gemaakt over de parkeernormen bij nieuwbouwprojecten en verduurzaming -minimaal label D in 2028- van de bestaande woningvoorraad.