Er was eens… een bruisend stadshart

‘De consument terug naar de aantrekkelijke fysieke winkel’, is de veelzeggende titel van het onderzoeksproject dat van 2021 tot medio 2024 op initiatief van Retail Platform Overijssel (RPO) wordt uitgevoerd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 27 oktober 2023

Auke Wolfs, hoofddocent en onderzoeker Retail & Ondernemerschap bij Saxion, is trots op de impact die hij met ‘zijn’ onderzoek heeft op regionale binnensteden. Iets wat hij wist te realiseren in samenwerking met de provincie Overijssel, centrummanagers en Saxion-studenten.

Je staat in de delicatessezaak en twijfelt tussen twee soorten kaas. De winkeleigenaar laat je van beide kazen wat proeven. Je vraagt bij de kassa meteen een klantenkaart aan. Even later ga je zitten op een terras waar ze lokale biersoorten schenken. Zo’n complete, goed afgestemde ervaring kan een fysieke winkel toekomstbestendig maken.

Wolfs zocht antwoord op de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat de consument weer terugkomt naar de centrumgebieden in Overijssel, en daar de winkels weer vindt? En wát hoopt die consument daar dan te vinden?’ Op deze vragen moet het onderzoeksproject antwoord geven. ‘We willen allemaal naar vitale centrumgebieden toe. Daarbij staat retail voor zoveel meer dan alleen maar economische waarde. Mensen lopen soms ook een winkel binnen voor een praatje.’

Voor het project wordt een kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder bezoekers van de grote en middelgrote centrumgebieden in de provincie Overijssel (in opdracht van RPO). Het gaat om Almelo, Hengelo, Enschede, Deventer, Zwolle, Oldenzaal en Kampen. Inmiddels hebben studenten die verbonden zijn aan de minor E-commerce & Retail van Saxion data vergaard onder 3.220 respondenten.

Het zijn de kleine, zelfstandige retailers die een centrumgebied uniek maken. Wolfs: ‘We wilden met onze data ondernemers helpen om hun businessmodel robuust en toekomstbestendig te maken.’ Bij de analyse hoorde ook het ‘ontleden’ van verschillende typen shoppers. ‘Naar Enschede komen bijvoorbeeld ook mensen van verder weg, die het echt als een dagje uit zien. Mensen die steden als Hengelo of Almelo bezoeken, komen vaak met een gerichter doel. Als je dan korter blijft, geef je ook minder uit.’

Alle informatie over het onderzoeksproject is te vinden op www.saxion.nl/onderzoek