Energiezuinige woning flink meer waard

In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de meerwaarde van een woning met energielabel A+ of hoger ten opzichte van dezelfde woning met energielabel G naar schatting 23%.

Dat blijkt uit door NVM uitgezet onderzoek van Brainbay, gemeld door ING. Voor een woning met een gemiddelde oppervlakte scheelt dit ongeveer € 84.000 in waarde. Drie jaar geleden was het verschil nog maar 7%. Doordat het verschil is opgelopen, wordt het verduurzamen van woningen financieel aantrekkelijker. Toch is er naast het financiële voordeel meer nodig om woningbezitters aan het verduurzamen te krijgen.

Uit het feit dat de meerwaarde voor energiezuinige woning flink is toegenomen, kunnen we afleiden dat kopers bereid zijn om extra te betalen voor een energiezuinig huis vergeleken met een paar jaar terug. Mogelijk hebben de gestegen energieprijzen voor huishoudens de voorkeur voor een energiezuinige woningen vergroot.

Voorkeuren

Recente onderzoeken naar de voorkeuren van woningzoekers lijken dit te bevestigen. Woningzoekers geven aan dat het energielabel een steeds belangrijkere rol speelt bij het vinden van een geschikte woning volgens Funda.

Economisch gezien spelen niet alleen de maandlasten, maar ook de eventuele waardestijging van de woning een rol bij de beslissing om te verduurzamen. Nu de meerwaarde van een energiezuinige woning is toegenomen, kan dat een extra zetje zijn voor huizenbezitters om de woning te verduurzamen.