Energieslurpende bedrijfstakken maken toch meer winst

De energiecrisis heeft de winsten in chemische industrie, vervoer en horeca, drie van de vier sectoren die veel energie gebruiken, niet gedrukt, zo heeft het CBS berekend.

De drie bedrijfstakken maakten in 2022 meer winst dan in 2019. Alleen de landbouw, de vierde meest energie-intensieve sector in Nederland, zag de winst afnemen.

In de chemische sector bedragen de energielasten, vooral aardgas en -olie, zo’n 77% van de kosten. In de horeca is dat 12,5%.

De winst nam toe doordat de bedrijfstakken de gestegen energiekosten opvingen met meer afzet of hogere afzetprijzen. In de horeca werd er meer geconsumeerd, terwijl cafés, restaurants en hotels minder personeel inzetten. In de vervoerssector en de chemie werden de hogere kostprijzen doorberekend aan de klant.

De kosten van bedrijfstakken zijn overigens niet alleen toegenomen door de hogere energielasten. In de meeste bedrijfstakken leverden overige materialen en diensten de grootste bijdrage aan de toename van de kosten.

Meer werk met minder mensen

De vier meest energie-intensieve bedrijfstakken zagen de uitgaven aan arbeid in mindere mate toenemen dan in de hele economie het geval was. De horeca had in 2022 zelfs een lagere arbeidsinzet dan in 2019. Door loonstijgingen stegen de kosten van arbeid in deze bedrijfstak overigens wel.