Energielabel bepaalt vanaf 2024 hoogte maximale hypotheek

Huishoudens die volgend jaar een energiezuinige woning kopen, kunnen hiervoor een extra bedrag lenen. De hypotheek kan voor huizen met label C of D oplopen tot € 5.000,- en voor A+ en hoger tot € 50.000.

Dat staat in het Nibud-advies Hypotheeknormen 2024 dat woensdag aan de Tweede Kamer is aangeboden. Met het rapport adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de financieringslastnormen voor hypothecaire financiering voor 2024. Deze normen vormen een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet.

“We hebben de afgelopen jaren gezien wat hoge energierekeningen veroorzaken”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Het is belangrijk daar rekening mee te houden bij het verstrekken van hypotheken.”

De koppeling tussen energielabel en een extra hypotheekbedrag betekent dat woningen met een EFG-label de standaard gaan vormen. Tot nu toe waren dat woningen met een C-label. Het idee is, dat eigenaren van een energiezuinige woning al een lagere energierekening hebben, waardoor zij meer geld overhouden voor de hypotheek. Dit is vormgegeven als een inkomensonafhankelijk extra bedrag aan hypotheek.

De extra leensom bedraagt voor labels C en D € 5.000 en voor A en B € 10.000. De financiering loopt hard op vanaf een woning die label A+ draagt, het gaat dan om bedragen vanaf € 20.000.

Extra lenen voor verduurzaming

Huizen met labels lager dan D zitten niet helemaal in het verdomhoekje. Eigenaren kunnen extra lenen om hun onzuinige woningen naar een hoger niveau te tillen. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000, voorheen lag dit bedrag op maximaal € 9000. Wie een al een label C of D heeft, kan € 15.000 aan extra hypotheek nemen. Voor alles vanaf B is het leenbedrag op € 10.000 vastgesteld.

Hoge inflatie

De leencapaciteit verandert daarnaast door veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen. Zonder loonstijging daalt voor veel inkomensgroepen de maximale hypotheek. Dit komt vooral door de hoge inflatie. Alleenstaanden kunnen vanaf komend jaar sowieso € 16.000 extra lenen. Dit bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Studieschuld anders berekend

Voor kopers met een studieschuld verandert in 2024 de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen in de toekenning van een hypotheek. Tot nu toe was een benadering van de maandlast via de oorspronkelijke studieschuld leidend bij het vaststellen van de leencapaciteit. Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld de belangrijkste leidraad.

Als iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt de nieuwe benadering ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen. Op het ogenblik stijgt de rente op studieleningen echter. Dat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek.