EXPO Markt bang voor nieuw beleid opvolger Hugo de Jonge

Het mooie nazomerweer in München kon op de Expo Real de onzekerheid van woningontwikkelaars niet verhullen.

Op een door VGM en BCI georganiseerde bijeenkomst gaf de toekomstige BPD-baas Harm Janssen het advies aan de opvolger van Hugo de Jonge om niet met weer nieuw woningbeleid te komen, maar te mikken op meer bouwlocaties. Amvest-collega Wim Wensing vulde aan dat een van de taken van het nieuwe kabinet wordt het fiscale investeringsklimaat te verbeteren.

Overigens kwalificeerde Janssen de Nederlandse markt voor woningontwikkelaars als ‘redelijk’, terwijl de Duitse markt volgens hem ‘aanzienlijk slechter is’. Dat komt doordat de hypotheekrente in Duitsland nog sterker gestegen is en er daar geen dempend effect is van de hypotheekrenteaftrek. Ook is de Duitse economie verder ingezakt.

Particuliere beleggers met voldoende eigen vermogen waren op de Expo positiever. Een van hen is Gerard-Jan van den Herik, die het bedrijf van zijn ouders in zwaar materieel heeft omgebouwd tot een succesvolle vastgoedbeleggingsmaatschappij. Hij maakt zich weinig zorgen over zijn Duitse en Nederlandse woningportefeuille. ‘De leegstand is nul en de vraag is onverminderd groot.’ Het deert hem niet dat de boekwaarde is afgenomen, omdat hij dankzij eigen vermogen minder afhankelijk is van banken. Deze particulieren ruiken op de Expo Real kansen op goede deals na de marktcorrectie.

Laatste nieuws

Evenementen