Driekwart van vloeroppervlak van kantoren voldoet aan label C-verplichting

Het aandeel gebouwen met minimaal label C is enorm gegroeid sinds de verplichting in 2018 werd aangekondigd, zo laat demissionair minister Hugo de Jonge weten.

In 2018 had slechts 22% van de kantoren label C, nu voldoet minimaal 60% van het aantal kantoorgebouwen aan het verplichte energielabel C. Het gaat hierbij om 76% van het vloeroppervlak van kantoorruimtes. 10% voldoet nog niet en 30% heeft nog geen label. Ook groeide in 2023 het aantal gebouwen in de meest duurzame categorie, met energielabel A++ en A+++ als renovatiestandaard, van 6 naar 8% ten opzichte van een jaar eerder. In 2050 moeten alle gebouwen op dit niveau zitten.

“We zijn goed op weg, maar moeten nog meer doen aan verduurzaming van gebouwen”, aldus De Jong. Om de versnelling van de verduurzaming voort te zetten, is wetgeving in voorbereiding om vanaf 2030 minimale eisen te stellen aan de energieprestatie van de gebouwen met winkel-, logies en bijeenkomstfuncties. Hiermee wordt 25% van de slechtst geïsoleerde gebouwen aangepakt.

De uitstoot van utiliteitsgebouwen bedraagt 5% van alle uitstoot in Nederland en 27% van de gebouwde omgeving. Kantoren, winkels en scholen worden steeds duurzamer. Volgens de minister is inmiddels 32% CO2-reductie behaald. Hiermee ligt Nederland op koers om de doelstelling te halen om in 2030 3,3 Mton restemissies CO2 uit te stoten, een vermindering van 62% ten opzichte van 1990.

img
Redacteur
Profiel