Done deal; Amerikanen krijgen minderheidsbelang in Funda

De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic verwerft defintief een minderheidsbelang in Funda. Voldoende certificaathouders wilden hun belang van de hand doen. 

NVM Holding, Stichting Administratiekantoor Funda (STAK) en Funda maakten op 13 november bekend dat General Atlantic een bod had uitgebracht op de 1,5 miljoen door STAK gehouden aandelen in Funda B.V. Deze aandelen vertegenwoordigen een belang van 29,41% in funda.

Op 22 december sloot de aanmeldperiode waarin certificaathouders van aandelen funda hun certificaten konden aanmelden en daarmee STAK toestemming konden geven voor verkoop van de bijbehorende aandelen aan General Atlantic. Bij het bod had General Atlantic als voorwaarde gesteld dat ze minimaal een belang van 18,46% in funda wilde verwerven. Deze voorwaarde is vervuld. Voldoende certificaathouders hebben hun certificaten aangemeld, waardoor STAK in totaal minimaal een belang van 18,46% aan General Atlantic kan overdragen

NVM Holding behoudt na deze transactie haar meerderheidsbelang in Funda. De toetreding van een nieuwe aandeelhouder luidt een nieuwe fase in voor Funda. In september bepaalde de Hoge Raad nog dat de NVM een onderzoek naar wanbeleid bij Funda niet mag dwarsbomen, daarmee de deur open zettend voor een (gedeeltelijke verkoop) van de online woningmarktplaats. NVM wist tot dan toe door 90% van het stemrecht (en 70% van het dividend).

Voltooiing van de transactie vindt nu naar verwachting plaats in februari 2024. Dan is ook het precieze aandeel bekend dat General Altantic verwerft. De Ondernemingsraad van Funda heeft positief geadviseerd. Daarmee is ook een andere voorwaarde voor de voltooiing van de transactie vervuld.