Doek lijkt voor Big Bazar definitief te vallen

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag het verzoek van de OR van Big Bazar om een herstructureringsdeskundige aan te stellen afgewezen. De koopjesketen probeerde vorige week met het verzoek wat tijd te winnen.

Het was een laatste strohalm om Big Bazar, dat al maanden met huurachterstanden en andere betalingsverplichtingen tobt, voor faillissement te behoeden. Nu de rechter een streep haalt door het verzoek, kunnen de faillissementsaanvragen van verhuurders en leveranciers alsnog worden behandeld. De prijsknaller krijgt ook geen tijd meer om het met schuldeisers op een akkoord te gooien.

Situatie ongewijzigd

De rechtbank concludeert dat de situatie van Big Bazar in de afgelopen anderhalve week ongewijzigd is gebleven en ziet dan ook geen reden de winkelketen meer tijd te geven. De verkoop van de twaalf Belgische winkels van Big Bazar, die volgens de keten goed lopen, had lucht moeten verschaffen, maar deze transactie is nog niet afgerond. Heerke Kooistra, eigenaar van Big Bazar, kon woensdag derhalve niet de benodigde € 3,5 mln ophoesten om aan de eerste verplichtingen te voldoen. Van het bedrag zou € 1,6 mln direct naar het verbeteren van de voorraadpositie gaan, die volgens de rechter ‘ver beneden peil is’.

‘Big Bazar beschikt dus vooralsnog niet over het werkkapitaal om gedurende de afkoelingsperiode aan haar lopende verplichtingen te kunnen voldoen’, stelt de rechtbank. ‘Nu daarmee geen wezenlijk verschil is met de situatie ten tijde van het verzoek van Big Bazar tot het afkondigen van een afkoelingsperiode en daarom geen sprake is van een WHOA-toestand, zal de rechtbank het verzoek van de OR tot het aanwijzen van een herstructureringsdeskundige afwijzen.’

WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord, een procedure waarmee de rechter een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers kan goedkeuren.

Dertig winkels dicht

Big Bazar verloor de afgelopen weken in rap tempo 30 van de 130 vestigingen. De keten sloot zelf slecht lopende winkels en een aantal locaties werd ontruimd. Afgelopen maandag beval de rechter een ontruiming van een pand dat van Ahold wordt gehuurd. Big Bazar heeft daar een huurachterstand van meer dan € 226.000 en moet binnen 14 dagen vertrekken.

De winkelketen heeft in totaal een schuld van bijna € 30 mln bij leveranciers en bij de Belastingdienst. De huurachterstanden komen daar nog bij.

Laatste nieuws

Evenementen