Direct resultaat NSI omlaag

NSI heeft een hogere winst per aandeel, dat voornamelijk is toe te schrijven aan herwaarderingen. Het directe resultaat van H1 2018 daalde met 9,4% ten opzichte van H1 2017. 

De nettohuuropbrengsten daalden met 8,6% naar € 33,3 mln, het directe resultaat daalde met 9,4% naar € 21,9 mln. 

Het indirecte resultaat echter steeg in dit eerste halfjaar met 108,1% naar € 27,8%. Dat resulteerde in een winst per aandeel van € 2,70, een stijging van 29,3%.

NSI kampt nog altijd met een hoge leegstand van 16,1%, fors hoger dan het gemiddelde van de markt (10,5%). Met name de leegstand in de HNK's is met 28,2% fors. De totale leegstand vertegenwoordigt een potentiële huur van € 17 mln. 

Het is NSI gelukt de leegstand dit halfjaar sinds eind 2017 te verlagen met 1,8%. Topman Bernd Stahli kondigt echter aan dat de leegstand waarschijnlijk de komende tijd nog zal oplopen als gevolg van leegstaande aankopen als Lange Voorhout 7 in Den Haag. 

De gestegen prijzen leiden niet alleen tot forse herwaarderingen van de portefeuille van NSI, maar bemoeilijkt tegelijkertijd de inkoop. Stahli: 'We vragen ons de laatste tijd soms zelfs af of beleggers meer bezig zijn met het wegzetten van hun middelen dan met het behalen van rendementen. We blijven gedisciplineerd, met als gevolg dat we onszelf in de afgelopen maanden regelmatig bij potentiële deals overboden zien worden.'

NSI heeft nog € 27,3 mln aan vastgoed dat op de rol staat voor verkoop. De huidige portefeuille is € 1,13 mrd waard.