Detailhandel zet in november meer om, maar volume iets lager

Winkels hebben in november 0,8% minder verkocht dan een jaar geleden, maar door de inflatie lag de omzet 3,2% hoger.

Dat heeft het CBS gemeld. De omzet van de foodsector groeide met 4,8% en de omzet van de non-foodsector met 0,7%. Online is 0,3% minder omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7% hoger dan in november 2022.

Non-foodwinkels

De omzet van de non-foodwinkels groeide in november 2023 met 0,7 procent, maar het volume lag 2,1% lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen en de winkels in consumentenelektronica hebben in november meer omgezet dan in november 2022. Daarentegen hebben de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de kledingwinkels, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) en de winkels in recreatie-artikelen in november minder omgezet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,8 procent meer omzet behaald dan in november 2022, maar het verkoopvolume was 1,7 procent lager dan een jaar eerder. Supermarkten profiteerden met een omzet die 5,1% hoger lag, de omzet van de speciaalzaken was 3,3% hoger.

Multi-channelers

De online-omzet was in november 0,3% lager dan in november 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,6% meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was echter 6,7% lager.