De waarde van duurzaamheid; DuPa 2.0 schept kansen voor taxateur

Energielabel C-verplichting, Paris Proof, doelstellingen voor net zero, in de berichtgeving over duurzaamheid en klimaatverandering vliegen de verschillende termen je om de oren. Maar hoe houd je als taxateur nou rekening met ESG en klimaatrisico’s bij het bepalen van de waarde van een kantoor, distributiecentrum of winkel? Volgens Jeroen Bom van vastgoedadviseur Colliers is er geen tijd meer te verliezen. 

'Sinds 17 februari kan dit met de nieuwe Duurzaamheidsparagraaf, in de markt ook wel DuPa 2.0 genoemd. Tachtig criteria, gericht op duurzaamheid en klimaatrisico’s. Een fundament om risico’s beter te beheersen, investeringsbeslissingen goed te onderbouwen en om de toekomst mee te nemen in taxaties. Het is het resultaat van maandenlang hard werken door een brede werkgroep, met experts van banken, grote taxatiekantoren, taxatiesoftwareleveranciers en brancheverenigingen van taxateurs en makelaars.

Voor vastgoedeigenaren is er daarom geen tijd meer te verliezen. Investeren in duurzaamheid met als beloning een hogere marktwaarde, of afwachten en daarmee extra risico lopen in de vorm van lagere waarderingen. In de komende jaren groeit deze kloof tussen de waardering van duurzame en niet-duurzame gebouwen. Verduurzaming wordt dankzij DuPa 2.0 daarom een licence to operate.

DuPa 2.0 telt voor gebouwen drie categorieën: objectgegevens, energieprestaties en klimaatrisico’s. Objectgegevens zijn bijvoorbeeld de oppervlakte, het bouwjaar, kwaliteit en ecologie. Bij de energieprestaties vormt de huidige situatie het startpunt, met onder meer energielabels, isolatie, technische installaties, het werkelijke energieverbruik en verduurzamingsmaatregelen. Overstromingen, hevige neerslag, bodemdaling en extreme hitte vallen onder de klimaatrisico’s.

Dit vraagt nogal wat van taxateurs. Het gaat niet meer alleen om het gebouw, maar ook om het verzamelen van informatie over de gebruikers in dit gebouw en de omgeving. Wat betekent een energielabel A nog, als de huurder het gebouw de hele dag koelt met airconditioning en tegelijkertijd alle ramen en deuren open laat staan? Veel relevanter is het om hier te kijken naar het werkelijke verbruik. Dit is voor de omgeving niet anders. Het is volkomen logisch dat we overstromingsrisico’s benoemen als een gebouw vlakbij een rivier staat. Of dat we wijzen op het risico van hittestress bij een gebrek aan groen in de omgeving. En zien we schade aan de bestrating? Een goede taxateur neemt dan het risico van mogelijke bodemdaling mee.

Hier ligt een grote rol voor de nieuwe generatie vastgoedprofessionals. Zij zijn de toekomst en een belangrijke aanjager in het omarmen van duurzaamheid. In alle sectoren, ook in het vastgoed. Dit enthousiasme moet je bundelen met de knowhow van de andere generaties. Het samen werken aan de transitie, samen bijdragen aan het maatschappelijke belang.

We moeten onze ambities in duurzaamheid en ESG realiseren. Alles valt of staat met de wil om te veranderen. Samen helpen in het terugdringen van de opwarming van de aarde. Het kost tijd om dit te bereiken, maar langer wachten is geen optie. Mijn boodschap is: omarm de realiteit en focus op de kansen, niet de obstakels. Aan de slag!'

Jeroen Bom is directeur Valuations bij Colliers