Certitudo's erfenis in Bunnik: van nieuw woongebied naar opvang asielzoekers

Het stationsgebied in Bunnik was een van vele locaties waar de gesneefde projectontwikkelaar Certitudo grote plannen voor had. De verouderde kantoren die plaats moesten maken voor een fraai woon-werkgebied, krijgen nu alsnog een tweede leven voor de opvang van asielzoekers. 

Wethouder Hilde de Groot verkondigde tien maanden geleden nog trots in een filmpje de nieuwe contouren voor het stationsgebied en het aansluitende bedsrijventerrein de Twaalf Apostelen in Bunnik. Samen met de gemeente, BAM en twee woningcorporaties zou Certitudo het verrommelde en verouderde stationsgebied veranderen in een fraai  woonwerkgebied met woningen voor diverse doelgroepen en veel groen.

In het oorspronkelijke plan worden rond de 1.000 woningen in 12 losse gebouwen in een groen park voorzien. Het gebied biedt in de optiek van de initiatiefnemers kansen voor Bunnik en de regio om het station een ander functie te geven, vooral als er een goede fietsverbinding over de A12 en het spoor wordt aangelegd. De nieuwe bebouwing moet er heel anders uit gaan zien, een veel kleinerschaligere en een fijnere woonomgeving dan het huidige kantorengebied.

Faillissement Certitudo

Dat was buiten het faillissement van Certitudo gerekend. De ontwikkelaar uit Den Bosch ging vorig najaar kopje onder waarbij niet alleen veel schuldeisers achterbleven maar ook de nodige ontwikkelposities door heel het land, waaronder 14 kavels in Amsterdam Zuidoost. Het Financieele Dagblad repte eerder deze week over een tot nu toe aangemelde schuldenlast van € 195,5 mln, waarvan wordt verwacht dat deze nog oploopt. Onder de groep hypotheekhouders is ABN Amro de enige bank, de rest van de schuldeisers bestaat hoofdzakelijk uit vermogende particulieren en family offices. 

Catella IM Benelux werd eerder door de curatoren aangesteld als assetmanager van de vastgoedportefeuille van Certitudo. De eerste transacties hebben inmiddels al plaatsgevonden. Zo berichtte Vastgoedmarkt eerder al dat Greystar de hypotheek voor de ontwikkeling van 1.000 woningen in Amsterdam-Zuidoost heeft overgenomen. 

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat ook de voormalige posities van Certitudo in Bunnik in andere handen zijn gekomen. De dag na kerstmis 2023 verkocht projectontwikkelaar Merwestreek uit Hardinxveld-Giessendam de kantoorgebouwen aan de Regulierenring 4 en 22 aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de totale som van € 5,250.000. Merwestreek had beide gebouwen kort daarvoor uit de failliete boedel van Certitudo gekocht. Regulierenring 4 werd in maart 2020 door Certitudo gekocht van Rennpart Vastgoed voor € 1.650.000 (k.k.). 

Opvang vluchtelingen

Een maand voor de laatste transactie met beide panden maakte de gemeente Bunnik al bekend met het COA tot overeenstemming te zijn gekomen over de opvang van 90 vluchtelingen in beide kantoorpanden. Hangende de gebiedsontwikkeling zaten er aan de Regulierenring 4 al 40 Oekraïense vluchtelingen als gevolg van de oorlog in hun thuisland. Die kunnen er volgens de gemeente blijven wonen. Volgens de huidige planning kan de opvang van de nieuwe vluchtelingen in het voormalige Certitudo-bezit eind 2024 starten.