CBRE Investment Management levert Polderblok in Amsterdam op

CBRE Investment Management (CBRE IM) heeft appartementencomplex Polderblok in Amsterdam opgeleverd.

Polderblok, het laatste bouwproject in woon- en winkelgebied Oostpoort, is een duurzaam wooncomplex, ontworpen door B-corp architectenbureau Paul de Ruiter Architects. Het gebouw omvat 54 woningen voor mensen met een middeninkomen op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek in Amsterdam.

Alle appartementen in Polderblok hebben energielabel A++++ en zijn deels voorzien van zonne-energie van de PV-installatie met 395 panelen op het dak van het gebouw. Een bodemenergiesysteem met individuele warmtepompen voor elke woning, zorgt voor warmte in de winter en koeling in de zomer. Daarnaast beschikt het gebouw over een warmteterugwinningssysteem dat warmte van ventilatie en wegstromend douchewater hergebruikt voor verwarming. Het complex heeft een EPC van -0,3. Conform deze lage EPC zijn de woningen energiepositief.

Dorp in stad

Architectenbureau Paul de Ruiter Architects heeft Polderblok ontworpen met het oog op de toekomst, waarin verwacht wordt dat natuur ook in de stad een essentiële plek zal hebben. Dat is onder meer terug te zien in de gevarieerde beplanting aan de gevels en de groene binnentuin die beide worden bewaterd via een waterberging op het dak. Het gebouw heeft een stedelijke dynamiek, maar geeft ook het gevoel van wonen in een dorp in de stad, met gezamenlijke voorzieningen als een kas in de tuin en een gezamenlijke woonkamer.

Betaalbare huurwoning

Met de realisatie van Polderblok wil CBRE IM naar eigen zeggen invulling geven aan de doelstelling van gemeente Amsterdam om meerpersoonshuishoudens een betaalbare huurwoning in de stad te bieden. Bewoners die een sociale huurwoning achterlieten, hebben voorrang gekregen bij de toewijzing: 34 van de in totaal 54 huurwoningen zijn daadwerkelijk toegewezen aan zogenoemde ‘doorstromers’ op de woningmarkt.

Maurice Tulkens, Asset Manager bij CBRE IM: “Met dit soort voorrangsregels stimuleren we de doorstroming vanuit de sociale sector, waar ook een groot tekort is. Het is één van de manieren waarop wij impact willen maken in wijken en gebieden waar mensen zeer moeilijk aan een hoogwaardige betaalbare woning kunnen komen en waar de energielasten laag zijn.”