CBRE IM moet tot medio 2025 door met Change=

Ook in hoger beroep heeft de rechtbank bepaald dat vastgoedbelegger CBRE IM als eigenaar van een wooncomplex in Amsterdam Nieuw-West tot einde contract door moet met beheerder Change=. Ook rondom een complex in Zuidoost dat wordt beheerd door Change= is het nodige te doen. 

Ralph Mamadeus, CEO van Change= bevestigt de uitspraak die op 9 januari werd gedaan en nog niet is gepubliceerd. 'We zijn uiteraard blij en ook van mening dat het niet zover had hoeven komen.' Hij geeft aan later met een uitvoeriger reactie te komen op vragen van PropertyNL. 

Te hoge servicekosten

In het conflict tussen CBRE IM en Change= draait het in de kern om de servicekosten die Change= aan de huurders doorberekent. De rechter en de  huurcommissie hebben al in verschillende instanties vastgesteld dat deze zowel voor het complex in Nieuw-West (August Allebéplein) en Zuidoost (Elizabeth Cady Stantonplein) de afgelopen jaren te hoog zijn geweest. Begin december 2023 deed de huurcommissie uitspraak over 1.500 gebundelde verzoeken en oordeelde dat deze huurders tot € 1.400 euro per gewoond jaar terug kunnen krijgen. In totaal zou het om maximaal € 2 miljoen aan te veel in rekening gebrachte servicekosten gaan. 

Problemen in Zuidoost

CBRE IM, eigenaaar van complex in Nieuw-West met 498 studio's, wil al langer van Change= af omdat de beheerder onbetrouwbaar zou zijn en de vele geschillen tussen Change= en de huurders de reputatie van  CBRE IM zouden bezoedelen. Eerder deze week bracht stadskrant Het Parool nog een verhaal over het conflict  in Zuid-Oost tussen Change= en de eignaar aldaar, een fonds van Deutsche Bank. Change= zou de overgang naar een nieuwe internetprovider en de elektronische toegang tot het pand frustreren, volgens de huurders uit "wraak" voor verloren rechtszaken. Tegenover Parool ontkent Change= de beschuldigingen, al dwong de kort geding rechter onlangs wel de beheerder om een overgang naar een nieuwe internetprovider te faciliteren. 

Redelijke termijn

In de zaak tussen CBRE IM en Change= in Nieuw-West kreeg CBRE IM in maart 2023 al nul op rekest van de rechter bij een verzoek om ontbinding van het beheerscontract. Volgens de rechter had CBRE IM de beheerder een redelijke termijn moeten geven om de problemen op te lossen. Ook in hoger beroep wijkt de rechter niet van dit standpunt af. Het verstandshuwelijk tussen beide partiijen kan niet worden ontbonden.  

Reactie CBRE IM

CBRE geeft geen commentaar op de uitspraak maar stelt wel 'zich hard te blijven maken voor een prettige woonbeleving terwijl ze zich gaat voorbereiden op de overgang naar een nieuwe beheerder uiterlijk in de tweede helft van 2025.'