Brutalistische PI59 omgetoverd in duurzaam kantoor voor Philips

Projectontwikkelaar G&S& heeft het pand aan de Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam opgeleverd. Na verdere afwerking en inrichting zal het in 2025 door Philips in gebruik worden genomen als hoofdkantoor.

Nuveen Real Estate, G&S& en V8 Architects hebben PI59, een betonnen kolos uit de jaren zeventig omgetoverd tot een modern, hightech kantoorpand. De renovatie van het kantoorpand heeft zo’n anderhalf jaar geduurd. Daarbij is 35% vloeroppervlakte aan het gebouw toegevoegd; op het dak en aan de achterkant van het gebouw. Het pand telt na de uitbreiding 18.750 verhuurbare vierkante meters.

In de jaren zeventig was PI59 een van de eerste kantoorpanden op de Amsterdam Zuidas. Volgens ontwerp van V8 Architects is het brutalistische bouwwerk omgebouwd tot een eigentijds en stijlvol kantoor, dat aan alle moderne duurzaamheids- en gebruikseisen voldoet. Door het betonnen casco te behouden, bleef de milieubelasting van de verbouwing beperkt. Het gebouw voldoet bij oplevering aan de eisen van het klimaatakkoord van Parijs. Naar verwachting wordt het kantoorpand gecertificeerd met de Breeam Excellent en WiredScore- certificaten.

Het kantoorpand heeft verschillende andere faciliteiten. Op het dak bevinden zich een kantoortuin en een publiek toegankelijke daktuin. De ondergrondse parkeergarage biedt plek aan ruim 80 (elektrische) auto’s, waarvoor alle parkeerplaatsen van laadpalen zijn voorzien. In het gebouw kunnen meer dan 350 fietsen worden gestald. Bovendien is er veel aandacht uitgegaan naar een groene omgeving, voor zowel buurtbewoners als werkenden. Hiervoor was Felixx Landscape Architects verantwoordelijk.

img
Redacteur
Profiel