Bouwplannen waterstoffabriek Delfzijl belanden in de ijskast

De bouw van een fabriek voor de productie van groene waterstof door HyCC, Hydrogen Chemistry Company, in Delfzijl gaat voorlopig niet door. Met name de stijgende energiekosten zorgen ervoor dat plannen voor grootschalige waterstofproductie steeds vaker in de ijskast belanden.

HyCC, producent van groene waterstof op grote schaal, wilde in het komend jaar de investering in de fabriek in Delfzijl, H2eron gedoopt, in gang zetten. H2eron moet een productiecapaciteit van 50 megawatt krijgen. De huidige groene-waterstof-fabrieken in Europa hebben doorgaans een capaciteit van 1 tot 10 megawatt. Het project op Chemie Park Delfzijl heeft tot doel het verduurzamen van de industrie in Noord-Nederland, bijvoorbeeld door de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) mogelijk te maken. Dat zou een CO2-reductie van 85% ten opzichte van fossiele vliegtuigbrandstof opleveren.

De investeringsplannen van HyCC worden nu zeker uitgesteld tot 2028. Dat is vooral een gevolg van de gestegen kosten voor energie, maar ook het uitblijven van heldere regelgeving omtrent waterstofproductie speelt een rol. ‘Groene waterstof is van cruciaal belang om Nederlandse industrieën te verduurzamen en de nationale klimaatdoelstellingen te behalen’, meldt Marcel Galjee, directeur van HyCC, in een persbericht. ‘Tegelijkertijd zijn de regels voor gebruik van waterstof nog in ontwikkeling en de huidige marktomstandigheden zijn nog niet op het niveau dat nodig is om het project op de gewenste schaal uit te voeren.’

CO2-arme steunpilaar

Het kabinet zet in op 4 gigawatt aan waterstofcapaciteit in 2030 en rekent twee jaar later op een verdubbeling daarvan. De productie van groene waterstof moet één van de CO2-arme steunpilaren worden bij het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Aan de hand van elektrolyse van water, wordt waterstof gescheiden van zuurstof. Bij het chemisch proces wordt groene stroom gebruikt en daar zit de pijn: de kosten van zon- en windenergie zijn enorm gestegen.

Energiebedrijven en -producenten waarschuwden in het najaar al voor een stilstand in waterstofprojecten vanwege de hoge energiekosten. Daarmee zouden ook de klimaatdoelstellingen niet haalbaar zijn, aangezien het demissionair kabinet rekent op een wezenlijke bijdrage van groene waterstof.

Moeizaam

Grootschalige waterstofprojecten komen echter maar moeizaam tot stand. Shell lijkt serieuze stappen te zetten voor de bouw van een waterstoffabriek op de Rotterdamse Maasvlakte. Deze plant moet bijdragen aan het verduurzamen van het productieproces van de eigen raffinaderijen. Eneco diende onlangs een vergunningsaanvraag in voor de bouw van een productiefaciliteit voor groene waterstof aan de Marktweg in Europoort. Als de plannen van de grond komen, moet de bouw in 2026 beginnen. De oplevering staat voor 2029 gepland.