Bouw s’MAAK kan alsnog van start

Het project s’MAAK maakt na ruim een jaar oponthoud een doorstart.

De bouw van de circa 79 woningen aan de Kop van de Singel kan zo spoedig mogelijk beginnen. Ontwikkelaar U Vastgoed wil liefst voor de bouwvak 2024 starten. Het college van B & W is op 5 maart akkoord gegaan met de doorstart.

De oorspronkelijke ontwikkelovereenkomst dateert van februari 2022 toen de gemeente, Woonplus en Blauwhoed hun handtekeningen zetten. In januari 2023 wilde de verzekeraar van de aannemer geen bouwgarantie afgeven en viel het project stil. ‘Wij hebben er steeds hard aan getrokken om deze ontwikkeling mogelijk te maken,’ stelt wethouder Antoinette Laan (Wonen). ‘Voor Schiedam is het een goede zaak dat op deze locatie een gebouw met statuur wordt gerealiseerd. Bovendien kan woningcorporatie Woonplus volgens plan verhuizen naar s’MAAK. Hierdoor wordt ook woningbouw mogelijk op de huidige locatie in Groenoord.’

Gezamenlijk initiatief

Ontwikkelaars Blauwhoed en U Vastgoed hebben samen de doorstart van s’MAAK bewerkstelligd. Ontwikkelaar Jan Ultee van U Vastgoed geeft aan een bouwtijd nodig te hebben van achttien tot twintig maanden. ‘De locatie aan de Kop van de Singel is een perfecte plek om te wonen, dichtbij de binnenstad en openbaar vervoer-voorzieningen. Om die reden transformeren wij ook het AMEC-gebouw tot Terras aan de Schie. De verschillende woningen van beide projecten zijn een toevoeging voor de Schiedamse woningvoorraad,’aldus Jan Ultee.

Het type woningen blijft hetzelfde; wel komt het led-scherm op de gevel van het gebouw te vervallen. De vorm van een molen zal nog wel in het gebouw te herkennen zijn. Verder is er ruimte voor circa 240 m² hoogwaardige horeca en 2000 m² aan kantoorruimte ten behoeve van woningcorporatie Woonplus.

Samenhang

De Kop van de Singel is één van de te ontwikkelen locaties binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. De gemeente wil verschillende deelgebieden in samenhang ontwikkelen, waardoor deze elkaar versterken. Het doel is een optimaal bereikbaar gebied met de innovatieve bedrijventerreinen Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder, een aantrekkelijke stedelijke woonlocatie rondom het station Schiedam Centrum (Schieveste, s’MAAK, Terras aan de Schie en de Peperkliplocatie) en een ‘leisure’-gebied met bioscoopcomplex en hotel. De Kop van de Singel vormt een verbindende schakel tussen alle gebieden.