Bouw 40.000 huizen Foodvalley afhankelijk van versterking elektriciteitsnet

Gelderland wil de komende jaren 100.000 woningen bouwen, waarvan 40.000 in de Regio Foodvalley. Als de overheid niet investeert in het elektriciteitsnetwerk en de infrastructuur, wordt dat een onmogelijke opgave, stelt oud-directeur van Regio Foodvalley, Arjen Droog, in het AD.

Droog verruilde deze week officieel het directeurschap van Regio Foodvalley voor dat van Planbureau Fryslân, de provincie waar hij is geboren en getogen. Regio Foodvalley is een samenwerkingsverband van de Gelderse gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk, ondernemingen en onderwijs- en kennisinstellingen. De samenwerkingspartners streven naar een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven. Ontwikkeling en verduurzaming van de agrarische en foodsector krijgen daarbij bijzondere aandacht.

Een ander aandachtspunt is, zoals overal in Nederland, de woningbouw. De provincie Gelderland wil tot 2030 100.000 woningen bouwen. Daarvan moet 40% in de Regio Foodvalley verrijzen. Arjen Droog ziet de bouw dit jaar nog wel voortgaan, maar na 2024 kan er een flinke kink in de kabel komen.

Deze wordt deels veroorzaakt door stikstofnormen en plancapaciteit, zo meldt hij in een recent afscheidsinterview in het AD, maar de belangrijkste struikblokken zijn volgens hem de dreigende netcongestie en de haperende aanleg van wegen en OV-voorzieningen in nieuwe wijken. “We zien aankomen dat woningen straks niet op het elektriciteitsnet aangesloten kunnen worden. En het zit ’m in infrastructuur. Je kunt wel 40.000 woningen erbij willen bouwen, maar als treinen overvol zijn en mensen in de file staan, heb je het niet goed gedaan.”

Onvoldoende geld van het Rijk

Droog wijst erop dat de miljoenen euro’s die het Rijk nu ter beschikking stelt, onvoldoende zijn. “Dat geld is bedoeld voor projecten als de aansluiting van Kernhem-Noord op de A30 en het verbreden van de Rondweg-Oost in Veenendaal en de Rijnbrug bij Rhenen. Maar het is niet genoeg voor 40.000 woningen.”

Wat betreft het overvolle elektriciteitsnetwerk, roept hij de netbeheerders in Gelderland, Tennet, Liander en Stedin, op versneld uit te breiden. “Anders komen we in de knel met de woningbouw. Dat zeggen alle regio’s, maar dit is een regio waar we erg veel woningen willen bouwen en waar het ook kan.”