Medewerkers Big Bazar ontvingen dinsdag een bericht via hun intranet waarin ze werden opgeroepen zonder loon te blijven doorwerken. Big Bazar wil de lonen naar eigen zeggen wel betalen, maar zou door de claims van schuldeisers Mirage Retail Group en Nieuwgeluk geen kant op kunnen.
Big Bazar wist acuut faillissement de afgelopen weken tot driemaal toe af te wenden met een beroep op de inzet van een herstructureringsdeskundige. De koopjesketen wilde een Whoa-procedure (Wet homologatie onderhands akkoord) afdwingen. Daarbij kan de rechter een akkoord tussen de getroffen ondernemer en diens schuldeisers goedkeuren, zodat de levensvatbare onderdelen van een bedrijf kunnen worden gerevitaliseerd zonder dat er een schuldeiser dwarsligt. De rechtbank zag echter meermaals te weinig grond voor een Whoa. De koopjesketen werd dinsdag failliet verklaard.
Intern roept Big Bazar zijn medewerkers op vooral door te werken. Het werk neerleggen kan door de curator als werkweigering worden gezien en dat zou de uitkering van werknemers in gevaar brengen, meldt het bedrijf via zijn intranet. De koopjesketen betoogt dat ze over de middelen beschikt om de lonen te betalen, maar dat schuldeisers Mirage Retail Group en Nieuwgeluk dit ‘last minute’ hebben tegengehouden. ‘Zij vinden hun claim belangrijker dan de uitbetaling van onze hardwerkende mensen en de gezinnen die daardoor geraakt worden’, zo valt in het officiële bericht te lezen.
De eigenaar van Big Bazar, Heerke Kooistra, kocht de koopjesketen in 2021 van Mirage Retail Group, de voormalige Blokker Holding, die onder meer Blokker, Intertoys en het eveneens failliete BCC bezit. De tweede schuldeiser Nieuwgeluk betreft een retailbedrijf van de familie Blokker, waartoe Xenos behoort.