Bestseller kiest voor mega DC van hout aan Flevokust

Kledinggigant Bestseller heeft de plannen bekend gemaakt voor een nieuw groot distributiecentrum in Lelystad. Niet de zoveelste saaie logistieke doos, maar een gebouw onder architectuur en vrijwel volledig opgetrokken uit hout. 

 

Tijdens de vastgoedbeurs Provada van 2022 werd de overeenkomst getekend tussen de gemeente Lelystad en Bestseller voor de koop van 28 hectare grond aan Flevokust Haven, een locatie die steeds meer in trek raakt bij logistieke ontwikkelaars.

Besteller heeft nu haar plannen bekend gemaakt. Op het terrein wordt vanaf begin volgend jaar een kogistiek centrum van 155.000 m2 gebouwd dat wordt opgetrokken uit massief hout en andere duurzame materialen als stro. Niet zomaar een DC maar een centrum naar ontwerp van de architectuurstudio Henning Larsen en  technisch adviseur Ramboll.

Bij de bouw ligt de nadruk niet alleen op esthetisch ontwerp, maar ook op het ontwikkelen van een "werkruimte van wereldklasse" en een divers landschap. Zo wordt 50 procent van het aangekocht terrein betrokken in natuurontwikkeling en op het dak van het Logistics Center West van Bestseller is een weidelandschap ingetekend dat moet zorgen voor 10% meer biodiversiteit op het terrein. Ook is er 23.000 m2 aan zonnepanelen ingetekend.  

Wanneer het voltooid is, zal het het grootste logistieke centrum in Europa zijn dat is gemaakt van massief hout afkomstig van FSC-goedgekeurde leveranciers. Er komen 600 mensen te werken. 

Het Deense Bestseller voert meer dan 20 modemerken waaronder  Jack & Jones, Vila en Vera Moda. Wereldwijd zijn er meer dan 2.600 winkels, waaronder meer dan 450 in Nederland. Recent nam het in ons land na 12 van de 28 winkels van het het failliete Doek Retail over.