Benkey verbreedt mogelijkheden voor zakelijke hypotheek

Wanneer een ondernemer kan aantonen dat hij drie jaar lang de huur heeft betaald en die huur ongeveer gelijk is aan de eventuele hypotheeklasten, ziet Benkey mogelijkheden tot het verstrekken van een hypotheek.

Terwijl voorheen de kredietwaardigheid louter werd gebaseerd op het eigen vermogen of de winst in de jaarrekening, kijkt Benkey als bemiddelaar in de financiering van zakelijk vastgoed dus naar de betalingsgeschiedenis van de aspirant-kredietnemer. Met name voor mkb’ers biedt dit uitkomst.

Het aantal succesvolle financieringsaanvragen vanuit het mkb nam af in 2021, zo blijkt uit de financieringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar liefst 23% van de kredietaanvragen in het mkb is door banken of andere financiers afgewezen. Bij de financiering van een bedrijfspand liggen de cijfers iets gunstiger, omdat het bedrijfspand vaak als onderpand dient. Een kredietaanvraag kan worden afgewezen vanwege een gebrek aan kredietwaardigheid, maar ook vanwege een te beperkt trackrecord of een onvolledig financieringsplan.

Zowel de particuliere markt als de ondernemer heeft behoefte aan het doorbreken van het algemene risicobeleid van banken, denkt Benkey. De bemiddelaar verwacht komende periode dan ook veel aanvragen. Eind januari dit jaar kondigden kredietverstrekkers Aegon, BLG Wonen, Florius en ING nog een pilot aan, waarbij betrouwbare huurders in aanmerking komen voor een financiering van een woning. De genoemde pilot heeft slechts ruimte voor 1000 financieringsaanvragen. Met behulp van externe institutionele of particuliere investeerders kan Benkey financieringen snel toegankelijk maken voor ondernemers.

Terwijl mkb’ers het bij banken steeds moeilijker krijgen om kapitaal op te halen, financiert Benkey tot een maximale financiering van 80% van het aan te kopen pand. Na een aanvraag wordt er binnen 24 uur duidelijkheid gegeven en is de financiering binnen twee weken rond. Financieringen van € 250.000 tot € 5 mln behoren tot de mogelijkheden.

Over Benkey
Benkey is een Nederlands fintech-platform dat vermogende particulieren rechtstreeks koppelt aan vastgoedprofessionals. Benkey financiert zakelijk vastgoed dat de bank niet of moeilijk financiert.