Benarde woningmarkt jaagt leerkracht de stad uit

De woningmarktpositie van Amsterdamse basisschoolleraren is in de laatste tien jaar verslechterd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 23 februari 2024

Naast uitstel van levenskeuzes als het starten van een gezin, leidt dit steeds vaker tot vertrek uit Amsterdam en het verlaten van de Amsterdamse arbeidsmarkt. Dat is een risico voor de onderwijskwaliteit en kansengelijkheid in de stad, stellen onderzoekers van de UvA en HvA. Vanuit het Kenniscentrum Ongelijkheid onderzochten zij hoe het mensen in ‘cruciale’ beroepen vergaat in de steeds duurder wordende steden. Het advies: geef in bepaalde gevallen leraren meer voorrang op de woningmarkt en laat scholen forenzende leraren beter ondersteunen.

De Amsterdamse woningmarkt is de afgelopen jaren minder toegankelijk geworden voor huishoudens met een lager- of middeninkomen, concluderen de onderzoekers. Het (gezins)inkomen is vaak te hoog voor een sociale huurwoning, middeldure huur is schaars en vaak te klein voor gezinnen, terwijl koopwoningen te duur zijn geworden. Om leerkrachten op de Amsterdamse arbeidsmarkt te houden zijn doorgroeimogelijkheden op de woningmarkt belangrijk, concluderen de onderzoekers, vooral voor jonge leerkrachten. Ze adviseren daarom in bepaalde gevallen de huidige voorrangsregels te versterken: ‘Amsterdam kent al een voorrangsregeling in de huursector, maar ons onderzoek laat zien dat we daarmee slechts een klein deel van de startende leerkrachten helpen. Wij adviseren daarom een verruiming van tijdelijke wooncontracten voor startende leraren en een verbetering van de bestaande voorrangsregeling of verruiming van sociale koop voor anderen’, licht Manting toe.

Het rapport ‘Voorbij het Lerarentekort. Wonen en werken in een ongelijke stad’ is geschreven in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Wie woont en werkt nog in de stad’ van het Kenniscentrum Ongelijkheid.
www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/nieuws.html