Bedrijfsactiviteit nog even wennen voor bewoners Houthaven Amsterdam

Binnenvaartschippers is verzocht om schijnwerpers van omliggende woonblokken af te draaien in de jonge Amsterdamse woonwijk Houthaven. Sommige bewoners, de nieuwe gebruikers van het voormalige haven- en industriegebied, ervaren het licht als overlast. 

De Scheepvaartkrant bericht over het curieuze verzoek aan binnenvaartschippers dat het Amsterdamse havenbedrijf eind vorig jaar via haar website deed. 

'Al jaren worden havengebieden door de gemeente getransformeerd naar woongebieden', zo constateert het havenbedrijf. 'Ondanks deze ontwikkelingen, doet Port of Amsterdam er alles aan om zoveel mogelijk binnenvaartwachtplaatsen te behouden.'

Maar dan moeten de binnenvaartschippers zich op de wachtplaatsen wel aan verschillende regels houden. Zo is gebruik van generatoren verboden in verband met geluidsoverlast.

Klachten over schijnwerpers

Het havenbedrijf constateert dat er ondanks dergelijke regels af en toe toch enkele klachten binnenkomen van bewoners in de Houthaven over de schijnwerpers van binnenvaartschepen die op de huizenblokken worden gericht. 'Dit kan erg hinderlijk zijn. Daarom willen we alle binnenvaartschippers vriendelijk verzoeken hier op te letten en de schijnwerpers niet op de huizen te richten. Alvast bedankt voor uw medewerking'

Houthaven, een plek waar in een grijs verleden vrachtschepen uit de hele wereld hun hout losten, transformeert gestaag in een modern woon- en werkgebied. Het moet een klimaatneutrale wijk worden met 2.700 woningen, waarvan 20% sociaal huur. 

Komst AZC

Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend dat er dit voorjaar begonnen wordt met de bouw van een asielzoekerscentrum in Houthaven, tussen de Haparandaweg en de Houthavenweg. Het centrum moet 15 jaar lang plaats gaan bieden aan 500 asielzoekers. Eind 2026 moet het centrum worden opgeleverd. In dat jaar is ook de voltooiing van de complete gebiedsontwikkeling voorzien.