Amsterdamse woningcorporaties houden vast aan verkoop sociale huurwoningen

Amsterdamse woningcorporaties mogen sociale huurwoningen blijven verkopen, ook in de negen buurten in Amsterdam met minder dan 30% sociale woningbouw.

Zo blijkt uit het onderhandelaarsakkoord over de Prestatieafspraken 2024-227 tussen gemeente, corporaties en vertegenwoordigers van huurders. Verkoop van sociale huurwoningen in negen buurten met relatief weinig gereguleerd aanbod leidt al langer tot maatschappelijk verzet. Beleidsuitgangspunt is daarom, aldus het akkoord: geen verkoop tenzij. Maar de zes corporaties zeggen toch echt niet zonder die miljoenenopbrengst te kunnen.

Ymere, de Alliantie, Eigen Haard, Lieven de Key, Rochdale en Stadgenoot verwachten de komende vier jaar in die negen buurten in onder meer de binnenstad, Amsterdam Zuid, Oud-West, Nieuw-Sloten en Weesp in totaal 690 sociale huurwoningen te verkopen. De corporaties beloven wel ‘slechts zoveel woningen te verkopen als noodzakelijk om de nieuwbouw en verduurzaming van de bestaande voorraad te realiseren’. Habion, Woonzorg Nederland en Duwo hebben geen verkoopplannen. Over de hele stad gerekend verwachten de corporaties in die vier jaar 3.100 woningen te verkopen.

De verkoopopbrengst is nodig om in de hoofdstad tot en met 2027 jaarlijks 1.900 tot 2.500 nieuwe sociale huurwoningen te kunnen bouwen.Vanwege sloop van verouderd bezit, masssale woningverkoop en liberalisatie van naar schatting 2.000 woningen zal de totale sociale woningvoorraad in bezit van corporaties in die vier jaar naar schatting met 1.000 tot ruim 3.000 woningen toenemen. Ook voorzien de plannen in de bouw van 2.500 tot 3.000 flexwoningen. Verder hebben de corporaties toegezegd de komende vier jaar 27.000 tot 33.000 woningen te verbeteren en te verduurzamen. Voor de helft betreft het woningen die nu nog een E-, F- of G-label hebben.

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening en Woningbouw) waren het lastige onderhandelingen. Maar volgens hem ligt er een pakket voor de komende vier jaar dat ‘duurzaam en betaalbaar wonen voor iedereen’ een stap dichterbij brengt. Gemeenteraad, huurdersorganisaties en de commissarissen van de corporaties moeten nog wel instemmen met het akkoord. De ondertekening is voorzien voor half maart.   

img
Redacteur
Profiel