Amsterdamse belegger aan de slag met zorgruïne Rheden

Al bijna een kwart eeuw staat staat het voormalige verzorgingstehuis Rhederhof in het Gelderse Rheden te verpauperen. De Houten Steen Holding uit Amsterdam gaat er nu alsnog 60 nieuwe zorgappartementen realiseren. 

 

In 1999 sloot verzorgingsterhuis Rhederhof, gevestigd aan de Snippendaalseweg 26, definitief haar deuren. Bouwbedrijf Kuiper probeerde vanaf dat moment drie nieuwe woongebouwen met zorgappartementen op deze plek te realiseren maar stuitte continu op nieuwe bezwaren, met name uit de milieuhoek.

Brandbommen

Ondertussen raakte het bestaande gebouw steeds meer in verval. Zaten er begin deze eeuw nog asielzoekers in en later anti-krakers; naarmate de tijd verstreek werd het pand steeds meer het toneel van brandstiching en vandalisme. De Rhederhof haalde eind 2020 nog het landelijke nieuws toen een Poolse, inmiddels veroordeelde, arbeidsmigrant, de politie trakteerde op brandbommen toen zij hem uit het pand wilde halen. 

Daags na het geweldsincident doet Kuiper haar bezit in Rheden van de hand. Voor € 2.237.500 wordt De  Houten Steen Holding eigenaar van de locatie, 4 hectare grond en de opstallen. De Houten Steen is het bedrijf van de Amsterdamse vastgoedbelegger Pieter van den Herik. Hij heeft vastgoedbezit op verschillende plekken in het land en is volgens het Kadaster bij 474 'objecten' betrokken. 

Herontwikkeling locatie

Deze had geen geschiedenis met de locatie maar nam wel de processen over bij de koop. De partijen betrokken bij de processen (Natuurmonumenten, Bond Heemschut Gelderland, Natuur en Milieu Gelderland en Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom) zagen in dat bouwen beter is dan het pand nog verder te laten verpauperen. De Initiatiefgroep Rhederhof kreeg deze partijen samen met de nieuwe eigenaar aan tafel en vorige week tekenden De Houten Steen en de betrokken partijen een convenant voor de herontwikkeling van de locatie. 

Lees ook: Bladel en zorginstelling ruilen grond, nieuwbouw kan door

Het voormalige zorcomplex wordt gesloopt. Door de opgehoude grond waarop de Rhederhof stond  deels af te graven kunnen de nieuwe gebouwen meer in het landschap opgaan. Er ligt nu een plan voor de bouw van 60 zorgappartementen in 3 gebouwen. De gebouwen worden zo goed mogelijk landschappelijk ingepast. Ook worden de natuurwaarden van het gebied versterkt. Groene gevels en daktuinen dragen hieraan bij.  

Laatste nieuws

Evenementen