Amsterdam ziet openbaar groen geleidelijk verminderen

De eerste Monitor Groen 2018-2023 van de gemeente Amsterdam geeft aan dat 61% van de publieke buitenruimte uit bomen, planten, bloemen en gewassen bestaat. De aanleg van nieuwe woonwijken zorgt echter voor een geleidelijke afname.  

Op 1 januari 2023 besloeg de publieke buitenruimte in Amsterdam 8.240 hectare, zo blijkt uit de Monitor Groen. Voor de monitor zijn verschillende bronnen gebruikt, zoals de Basisregistraties Grootschalige- en kleinschalige topografie (BGT), infrarood luchtfoto’s, 3D-puntenwolken en andere gemeentelijke bronnen. Het publieke groen bestaat uit agrarisch groen (35%), natuurlijk groen (26%), buurtgroen (23%) en recreatief groen (16%). Ongeveer 15% van de hele stad is bedekt door bomen en 39% van de tuinen bestaat uit planten, bomen, grassen en bloemen. Negen van de tien Amsterdammers woont op minder van tien minuten lopen van een groengebied.

Het totale groenoppervlak is iets afgenomen ten opzichte van 2018, omdat er stukken landbouwgrond aan de rand van de stad zijn gebruikt voor woningbouwprojecten. Wethouder Melanie van der Horst (openbare ruimte en groen): “Het is belangrijk dat we nu veel beter in beeld hebben hoe groen onze stad is. 61% van de openbare ruimte lijkt veel, maar het is nog lang niet genoeg. In veel wijken is de openbare ruimte versteend en dat levert bij nat en heet weer direct problemen op. Dat geldt zeker ook voor versteende tuinen en niet-groene daken. De komende jaren moeten we dus samen met inwoners aan de slag met vergroening van de stad.”

Afname groen met 1,9%

In totaal is het groen in de stad met 1,9% afgenomen. Dat komt met name door de aanleg van nieuwe woonwijken in Weesp en Noord, waarvoor landbouwgrond is bebouwd. Van der Horst: “Het zal de komende jaren een uitdaging worden om het groenoppervlak verder te laten groeien. Er is grote behoefte aan meer woningen en de stad zal meer verdichten. Samen met bewoners en ondernemers werken we hard om ervoor te zorgen dat ook de privéruimte vergroend wordt. Voor het stadsbestuur is het belangrijk dat we de nieuwe woonwijken zo groen mogelijk blijven inrichten.”

Toename in buurten zonder bouw

In buurten waar weinig gebouwd werd, groeiden meer bomen, planten en bloemen. Zo werd stadsdeel Centrum 10% groener. Het gaat met name om extra buurtgroen: planten en grasstroken in plaats van tegels en asfalt, zoals bij de herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal. In West en Oost is een toename van zo’n 4% zichtbaar, bijvoorbeeld in het Bella Vista park en op het nieuwe Bellamyplein.