Amsterdam meest klimaatbestendige Europese stad

Amsterdam voert de ranglijst van klimaatbestendige steden aan. Rotterdam vervult plaats 9 van de 42 Europese steden die CBRE voor zijn European City Sustainability Study 2024 onderzocht.

Mondiaal vastgoedadviseur CBRE analyseerde de klimaatprestaties van 42 steden op basis van factoren als gebouwprestaties, risico’s van de energietransitie, het vermogen om hernieuwbare energiebronnen in te zetten, luchtvervuiling en het risico op overstromingen.   

Amsterdam komt daarbij als beste uit de bus, gevolgd door Birmingham en Göteborg. Ook Helsinki, Londen, Manchester, Oslo en Parijs zijn redelijk tot goed klimaatbestendig. Rotterdam staat op plaats 9, nog voor Stockholm.

De tien Europese koplopers delen een aantal factoren die volgens CBRE andere steden tot voorbeeld kunnen dienen. Zo wil meer dan helft van de top 10-steden in 2050 CO2-neutraal zijn en wordt er regelgeving gehanteerd die het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen, zoals de label-C-plicht, aanjaagt. Bijna alle steden hebben minder luchtvervuiling dan de gemiddelde waarden. Alle steden uit de top 10 hebben het gebruik van groene energiebronnen aanzienlijk vergroot in de afgelopen vijf jaar.  

Dragana Marina, sustainability research lead voor continentaal Europa bij CBRE: “Door het inzicht in de belangrijkste steden van Europa op het gebied van klimaatparaatheid te verbeteren, hopen we dat niet alleen de vastgoedsector en investeerders, maar ook bredere belanghebbenden na gaan denken over de gevolgen van de klimaatverandering. Hoewel veel steden al redelijk tot goed presteren, bevat dit onderzoek enkele verrassingen en waarschuwt het voor zelfgenoegzaamheid.”

Beter bestand

Een belangrijke bevinding van het onderzoek is dat de blootstelling van vastgoed aan klimaatrisico’s nogal varieert in Europa, evenals de uitdaging om de bebouwde omgeving CO2-neutraal te maken. De bebouwde omgeving is verantwoordelijk is voor 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

“We verwachten dat markten die een grotere veerkracht tonen tegen fysieke en transitierisico’s, steeds meer investeringen zullen aantrekken en zullen profiteren van een hogere waarde van onroerend goed”, zegt Ludovic Chambe, hoofd van ESG & sustainability services bij CBRE.

“Nu beleggers instrumenten omarmen om het klimaatrisico op marktniveau beter in te schatten, is het belangrijk te weten dat er ook buiten de meest veerkrachtige markten volop mogelijkheden zijn. Met de juiste due diligence kunnen minder klimaatbestendige markten kansen bieden voor investeringen met toegevoegde waarde in duurzaamheid en energiezuinigheid.”

Marina: “Volgens onze analyse zijn markten die ambitieuzere doelstellingen hebben en milieuregelgeving invoeren, beter bestand tegen klimaatrisico’s. Op dezelfde manier zijn markten die worden bedreigd door fysieke risico's, die vroegtijdig in aanpassingen hebben geïnvesteerd, veerkrachtiger. Wat betreft het beperken van de klimaatverandering, is de opwekking van hernieuwbare energie en het gebruik voor de verwarming van gebouwen één van de belangrijkste stappen die de vastgoedsector kan zetten.”