Amsterdam kiest nu verdichting als woningbouwstrategie

Het college van B en W van Amsterdam kiest een nieuwe strategie voor woningbouw. In verschillende buurten zoals het Buikslotermeerplein, Osdorpplein, Arenapoort en op de Zuidas komen door verdichting extra woningen en wordt er geïnvesteerd in bereikbaarheid, het winkelaanbod en culturele voorzieningen

De stad gaat hiermee een nieuwe periode in van stadsontwikkeling, schrijft wethouder van Dantzig donderdag in het plan ‘Bouwen aan buurten van de Toekomst.’ Van Dantzig: “Met dit plan kiezen we voor een nieuwe manier van stadsontwikkeling. We investeren via woningbouw in wijken die het echt nodig hebben. Zo kunnen we én woningen bouwen én investeren in de voorzieningen van buurten. Door te verdichten behouden we ruimte voor bedrijvigheid en groen in de stad. De plannen die we nu maken moeten ervoor zorgen dat Amsterdam op een gezonde manier kan blijven groeien. Zo blijft ook in de toekomst Amsterdam een goede en gezellige stad voor al haar inwoners.”

Amsterdam is de afgelopen jaren gegroeid door woningbouw op voormalige bedrijventerreinen (Haven-Stad) en het maken van geheel nieuwe woonwijken zoals IJburg en Zeeburgereiland. Het college slaat nu een andere richting in en kiest er nu voor om het groen en de ruimte voor bedrijvigheid te behouden.

Dat gebeurt door in de bestaande stad te verdichten. Met deze nieuwe strategie investeert het stadsbestuur in de buurten rondom de nieuwe stadscentra in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Dit zijn veelal buurten met sociale uitdagingen, onderhoudsopgaven en relatief weinig voorzieningen. Deze wijken worden ontwikkeld tot stadskernen, buiten de binnenstad.

Met de opgave om te verdichten komt ook een opdracht mee om te investeren in groen en in verbindingen tussen de stadskernen, vindt Van Dantzig. “De stad groeit namelijk binnen haar huidige geografische grenzen en voor alle nieuwe bewoners moet er ruimte blijven om te genieten van groen en zich fijn te verplaatsen door de stad. Zo worden bestaande groengebieden met elkaar verbonden en is het plan om te investeren in openbaar vervoer en nieuwe fietspaden.”

Het doel van het college is om tot 2035 elk jaar 7500 woningen te kunnen bouwen. De gemeente heeft nu bouwplannen tot 2031.