Amsterdam gunt bouw Smart Mobility Hub aan Heijmans

De gemeente Amsterdam gunt het bouwteam van de Smart Mobility Hub (SMH) aan Heijmans

Naast Johan Cruijff Arena en metrostation Strandvliet in Zuidoost verrijst de komende jaren de Smart Mobility Hub (SMH). De SMH wordt het mobiliteitsknooppunt van Amsterdam om te parkeren en over te stappen op stedelijk, regionaal en (inter)nationaal vervoer. Op het dak komt een sportpark. De gemeente werkt met architectenbureau Cepezed aan het ontwerp. In het bouwteam laat Heijmans zich voor de inrichting van het sportdak bijstaan door Finovi, specialist in innovatieve sportvelden. Naar verwachting start de bouw medio 2025 en wordt de SMH medio 2027 in gebruik genomen.

Door de sterke groei van Amsterdam wil de gemeente de schaarse ruimte in de stad steeds slimmer gebruiken. De SMH moet daar een belangrijke rol in gaan spelen en bestaat uit drie onderdelen: een mobiliteitshub, op het dak een sportpark en in de plint maatschappelijke en commerciële voorzieningen. De SMH vervangt de huidige parkeerterreinen ten noorden van de Johan Cruijff ArenA. Deze maken dan plaats voor de bouw van nieuwe woningen in De Nieuwe Kern en de uitbreiding van sportpark De Toekomst van AFC Ajax.

De SMH biedt naast 2.160 parkeerplekken voor auto’s en 700 fietsparkeerplekken, ook ruimte voor taxi’s, kiss & ride verkeer, aanvullend openbaar vervoer en touringcars.

img
Redacteur
Profiel