Almere telt nu vier monumenten

Qua leeftijd is Almere nog maar een dreumes onder de Nederlandse steden, maar sinds eind 2023 is de Flevostad wel vier monumenten rijk. 

Per december is kerkgebouw Goede Rede aan de Kerkgracht 60 in Almere Have aangewezen als gemeentelijk monument. Het gebouw werd opgeleverd in 1979 naar ontwerp van Gerrit Steen van Architekten Buro Steen & Tuinhof. 

De kerk is aangewezen als monument vanwege het van algemeen belang voor de gemeente Almere qua architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. 'De stad Almere werd op de tekentafel ontworpen', zo staat in de redenomgeving van het nieuwe monument. 'Nieuwe, geplande steden, New Towns,  verschillen van steden die in de loop van de tijd organisch zijn gegroeid. De lokale overheid initieerde de totstandkoming van woningen, maar ook van maatschappelijke voorzieningen: van wonen tot sport en cultuur, alles werd gepland. Daarnaast bood Almere de bewoners inwoners inspraak en architecten de kans om te kunnen experimenteren met hun ontwerpen. Het kerkgebouw Goede Rede is hier een voorbeeld van en heeft monumentale waarde voor de gemeente Almere.'

Lees ook: Nieuw perspectief voor verzwegen "eksperiment"

In 1976 arriveerden de eerste bewoners in Almere. Voor de komst van de nieuwe inwoners werd er nagedacht over het stichten van een gezamenlijk kerkcentrum in Almere Haven, waar het geloof kon worden beoefend. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) zag de komst van een kerkgebouw als een belangrijk stedenbouwkundig en sociaal baken. In 1977 mochten bewoners van Almere Haven kiezen uit 3 ontwerpen van Steen. De inwoners hadden de voorkeur voor een ‘nostalgisch’ ontwerp, maar door financiële redenen werd er gekozen voor het huidige ontwerp. In 2005 werd de Goede Rede na 25 jaar intensief gebruik verbouwd om een ontmoetingscentrum met een open en uitnodigend karakter te creëren. 

Kerkgebouw Goede Rede is pas het vierde gebouw in Almere, dat in 2025 jaar precies 50 jaar geleden het levenslicht zag. De andere monumenten zijn het voormalige politiebureau aan de Bivak 1 (sinds 2019), de seintoren aan het Havenhoofd 134 (sinds 2022) en het Bivakhuisje aan de Meentweg 2 (sinds juni 2023).