Afspraken voor 4.100 sociale huurwoningen in Almere

De gemeente Almere, huurdersorganisatie 3HO en woningcorporaties Ymere, GoedeStede en de Alliantie hebben hun handtekening gezet onder nieuwe productieafspraken voor 2024 tot en met 2028. De partijen zetten zich de komende 5 jaar in om bijna 4.100 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

Met deze afspraken over het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen geven de partijen een eerste Almeerse invulling aan de Nationale Prestatieafspraken. Naast afspraken over nieuwe woningen (productieafspraken) worden ook prestatieafspraken gemaakt over duurzaamheid, leefbaarheid, wonen en zorg en betaalbaarheid. De verwachting is dat de afspraken over deze thema’s dit najaar ondertekend worden.

Nieuwbouwlocaties en stadscentrum 

'Het is cruciaal dat we de komende jaren zo veel nieuwe mogelijk woningen toevoegen in Almere', aldus Julius Lindenbergh, wethouder Bouwen en Wonen. 'We zetten maximaal in op grote aantallen woningen die snel te realiseren zijn op nieuwbouwlocaties en binnen het stadscentrum. Soepele samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarbij onontbeerlijk.'

De wachttijd voor woningzoekenden in de Flevostad is lang. Ruim 55.000 mensen zijn op zoek naar een betaalbare sociale huurwoning in Almere. 'Het is dus belangrijk dat we betaalbare huurwoningen blijven bouwen. We zijn dan ook blij dat we in goed onderling overleg tot een verdeling van de locaties voor sociale woningbouw zijn gekomen', aldus woningcorporaties Ymere, GoedeStede en de Alliantie. 

Snelle voortgang

De corporaties benadrukken dat snelle voortgang noodzakelijk is. 'Om dat voor elkaar te krijgen, houden we met alle partijen de vinger aan de pols als het gaat om voortgang van de bouw. En dat we eventuele problemen op tijd signaleren en samen bespreken.'