Absurde huurprijzen, 'maar ze worden nu eenmaal betaald'

Een Haagse makelaar haalt het Financieele Dagblad met zijn aversie tegen de huurregulering. Tegelijkertijd onthult hij ongewild de rationale achter het beleid van woonminister De Jonge. 

Negen van de tien woningen waarvoor de Haage makelaar Jochem Agterberg recent nog het beheer deed zijn verkocht. Het illustreert volgens Achterberg de enorme kaalslag in de huurwoningvoorraad door het beleid van Hugo de Jonge waarover hij zijn beklag doet tegenover het FD.

Agterberg, die behalve zijn werk als makelaar ook 175 woningen in Den Haag beheert, liet ruim honderd gifgroene borden maken met de tekst 'Deze woning komt nooit meer te huur'. De borden zijn volgens de makelaar een cynische knipoog naar de gifbeker die woningzoekers dankzij de huurregulering helemaal leeg moeten drinken. Binnen no time was hij vrijwel door zijn borden heen, omdat ook lokale collega-makelaars belangstelling hadden. 

De hoofdingrediënten van de gifcocktail waar Agterberg over rept, bestaan onder meer uit de aanscherping van de belastingregels voor particuliere verhuurders maar ook uit de gestegen rente waardoor lenen voor verhuurders, bijvoorbeeld om verduurzamen, veel duurder is geworden. 

De voornaamste steen des aanstoods is de uitbreiding van de huuregulering volgens de WWS-puntentelling naar het middensegment. Veel huren dreigen daardoor omlaag te gaan al is nog niet zeker of de wetswijziging er komt nu het demissionnaire kabinet aan haar laatste maanden bezig is. Veel beleggers 'zien de bui al hangen', stelt Agterberg als verklaring voor de verkoopdrift onder diezelfde beleggers. 

Bij een rondgang door de wijk Leijenburg met de FD-verslaggever blijkt dat de excessen die volgens beleggers door de (lokale) overheid vaak al te zeer worden aangegrepen om de huursector te willen beteugelen weldegelijk aan de orde van de dag zijn. Een buurtbewoner geeft aan dat een woning die "nooit meer te huur komt" het toneel was van overlast, iets wat Agterberg beaamt, hoewel hij in het huurcontract had laten opnemen dat er alleen een gezin in mocht plaatsnemen. ‘Je hebt ze erbij die schijt hebben aan de regels.’

Het appartement op de derde etage staat ook te huur. € 1650 per maand, weet de buurman. ‘Het ziet er wel netjes uit hoor’, lacht hij. ‘Maar dat betaal ik niet voor mijn hypotheek.’

Die huurprijzen zijn ‘absurd’, vindt ook Agterberg, maar ze worden nu eenmaal betaald. Een woning die die drie jaar geleden nog € 1150 opbracht, is nu meteen verhuurd voor € 1450 per maand. De gekte van de koopmarkt heeft zich volgens hem verplaatst naar de huurmarkt. Bij de laatste twee woningen die hij verhuurde was er zelfsprake over overbieden voor de maandhuur. Voor een woning die voor € 2000 te huur kwam, werd  € 2100 geboden door een stel met een aanhuurmakelaar. 

 

Laatste nieuws

Evenementen