Aantal hypotheekaanvragen stijgt fors in januari

De woning- en hypotheekmarkt heeft een vliegende start gemaakt in het nieuwe jaar. Januari vertoont een stijging van 15% in het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning ten opzichte van het maandgemiddelde in 2023.

Dat blijkt uit gegevens van Ingage Franchise, moederbedrijf van onder andere De Hypotheekshop.De toename geldt niet alleen voor bestaande bouw, maar ook voor nieuwbouwwoningen. Hypotheekadviseurs geven de stijgende inkomens en de lagere hypotheekrente als verklaringen voor de toename van het aantal verkopen. Daarnaast hebben de nieuwe leennormen ook impact: er sluiten meer starters een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, relatief meer alleenstaanden kopen een huis en meer huizenkopers financieren duurzaamheidsmaatregelen mee in hun hypotheek.

Nieuwbouw

Volgens de analyse van Ingage Franchise, dat 250 vestigingen vertegenwoordigt, lijkt het tij voor nieuwbouw nu te keren. ‘Veel mensen hebben een behoorlijke loonstijging gehad en de iets gedaalde overbruggingsrente en gedaalde vaste rente geeft kopers meer vertrouwen. Bovendien leiden de aangepaste leennormen tot een hogere leencapaciteit voor energiezuinige woningen en kunnen alleenstaanden meer lenen dan vorig jaar. De verhoging van de NHG-grens naar € 435.000 vormt een extra stimulans. In bepaalde regio’s kiezen starters voor nieuwbouw door gebrek aan een alternatief’.

Oplevering

Het CBS bericht vandaag dat in 2023 ruim 73 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd, een lichte daling vergeleken met het voorgaande jaar. Deze afname weerspiegelt een neerwaartse trend in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen gedurende de afgelopen twee jaar, waarbij de vergunde nieuwbouwwoningen fungeren als een indicatie voor toekomstige bouwprojecten.

De huidige mate van nieuwbouw wordt door veel hypotheekadviseurs als onvoldoende beschouwd, stellen de onderzoekers van Ingage Franchise, zeker gezien de specifieke behoefte aan meer starterswoningen en woningen voor ouderen, zoals bungalows. ‘Het feit dat veel ouderen wel willen verhuizen naar een kleinere woning, maar nog niet naar een appartement, draagt bij aan de stagnatie op de markt’.

Hypotheekrente

De vaste hypotheekrente, met als belangrijkste tarief 10 jaar NHG, daalt al sinds eind oktober. Omdat de rente op de kapitaalmarkt is gestegen, is de ruimte voor verdere verlagingen beperkt en neemt het aantal nieuwe renteverlagingen momenteel af. Ook zijn er geldverstrekkers die hun rentetarieven al hebben verhoogd (bijvoorbeeld asr, Triodos Bank, Centraal Beheer).

Door de daling bevindt de hypotheekrente zich inmiddels op het peil van september 2022. Sinds deze week is ook het laagste tarief op 30 jaar NHG onder de 4% gezakt, nadat de andere renteperioden 5, 10 en 20 jaar NHG al eerder waren voorgegaan. De laagste rente op 5 jaar NHG nadert zelfs al de grens van 3%.

De variabele hypotheekrente, met een link met de beleidsrentes van de ECB, is nog niet aan een daling begonnen. Wel zijn er geldverstrekkers die hun overbruggingsrente verlagen.