AM transformeert stationsgebied Heemskerk tot groene woonwijk

De gemeente Heemskerk heeft gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd voor de herontwikkeling van het stationsgebied in de Noord-Hollandse gemeente. De visie Onze Hoeve moet een ‘natuurinclusief’ woongebied opleveren.

Onze Hoeve omvat vier hoeves en het stationsgebied, bestaande uit woongebouwen van drie tot vier lagen hoog. Elke hoeve heeft een eigen architectonische uitstraling. Er wordt ingezet op een passend voorzieningencluster in de plinten rondom het stationsplein. De gebiedsvisie voorziet in 250 tot 300 woningen voor diverse doelgroepen en circa 1.700 m² aan (hybride) voorzieningen.

Steffan Kunst, ontwikkelingsmanager AM Noordwest: “Voortbordurend op het bestaande landschap, ontwikkelen we intieme, groene buurtjes waar het fijn wonen en verblijven is en waar veel aandacht is voor ecologische, klimaatadaptieve en sociale verbinding. Met de verlevendiging van het stationsplein met voorzieningen en betaalbare woningen, wordt het gehele stationsgebied het visitekaartje voor Heemskerk en omgeving.”

Haalbaarheid

Nu de gemeente voor de gebiedsvisie van AM heeft gekozen kan de volgende stap naar realisatie worden genomen. Dat start met een haalbaarheidsstudie. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van participatie en co-creatie met bewoners en andere belanghebbenden. Het projectteam Onze Hoeve bestaat naast AM uit architectenbureau MORE Architecture, Felixx Landscape Architects and Planners en SITE Urban Development.

Kleinschalige woongebouwen

Elke hoeve bestaat uit vier tot vijf verschillende, karakteristieke, kleinschalige woongebouwen, die los van elkaar in het doorlopende natuurlandschap zijn gepositioneerd. Samen vormen ze een leefgemeenschap met elk een collectieve tuin met een eigen identiteit.

Het landschap wordt in twee structuren ontworpen: een doorlopend, publiek toegankelijk park en semipublieke, gemeenschappelijke binnentuinen binnen de hoeves. Een informeel netwerk van paden verbindt het groene stationsplein met de omliggende buurten en de nieuwe hoeves.

De woningblokken rondom het stationsplein worden opgebouwd uit een biobased draagstructuur. Voor de gevels worden gerecyclede bakstenen of natuurlijk stucwerk in combinatie met houten geveldelen gebruikt.