ABP wil € 5 mrd beleggen in betaalbare huurwoningen

Pensioenfonds ABP gooit het beleggingsbeleid drastisch om. Pensioenpremies van ambtenaren en leraren worden meer dan voorheen belegd in Nederland, onder meer in betaalbare huurwoningen. Daarnaast sluit ABP meer bedrijven uit die niet aan duurzaamheidscriteria voldoen, zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen in een interview met het FD.

Het grootste pensioenfonds van Nederland gaat de komende zes jaar minstens €10 mrd in Nederland beleggen, waarvan zo’n €5 mrd in nieuwe betaalbare huurwoningen. Daarnaast gaat ABP 30% van de bedrijven wereldwijd uitsluiten, die niet voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Hiermee wil de institutionele belegger de risico’s in de portefeuille beheersen en tevens een maatschappelijke bijdrage leveren.

Tot nu toe werd er in vrijwel de hele wereld belegd. Volgens Van Wijnen in het FD is het nieuwe beleid ‘ambitieuzer, heeft het meer focus’, en sluit het beter aan bij ‘aangepaste’ beleggingsovertuigingen. Op basis daarvan gaat het fonds meer in Nederland beleggen.

Fossiele bedrijven eruit

ABP kondigde in 2022 aan voortaan consequenties te verbinden aan de klimaatambities en -prestaties van bedrijven die het in de portefeuille heeft. Daarop werden volgens het FD vrijwel alle aandelen en bedrijfsobligaties van fossiele bedrijven als Shell, BP en TotalEnergies verkocht. Eerder werden al de beleggingen in tabaksproducenten en makers van controversiële wapens van de hand gedaan.

Het pensioenfonds heeft in totaal €502 mrd onder beheer en zal de wijzigingen in de portefeuille gefaseerd doorvoeren. Eerst is de portefeuille ontwikkelde markten aan de beurt (€102 mrd), gevolgd door de opkomende markten.

Investeren in Nederland

ABP gaat ook €30 mrd steken in zogeheten ‘impactbeleggingen’, investeringen die niet alleen voldoende financieel renderen, maar ook een meetbare bijdrage leveren aan positieve sociale- en milieu-impact. Van die €30 mrd moet minstens €10 mrd in Nederland worden geïnvesteerd. De helft daarvan is bestemd voor betaalbare nieuwe huurwoningen (tussen de €650 en €1120 per maand). De rest gaat naar duurzame energie en innovatie.

Door extra te investeren in Nederland lost het pensioenfonds een wens in van het huidige demissionaire kabinet. Dat wil dat pensioenfondsen meer geld steken in de Nederlandse economie. De pensioenfondsen hebben gezamenlijk zo’n €1500 mrd onder beheer, wat volgens de overheid goed ingezet zou kunnen worden voor bijvoorbeeld infrastructuur, wapenproductie, woningbouw of sleuteltechnologieën. ABP stelt volgens het FD op basis van eigen onderzoek dat ook de deelnemers willen dat ABP meer in Nederland belegt.

Positief rendement

Van Wijnen noemt het afwegen van alle belangen binnen het beleggingsbeleid ‘een balanceeract’. ‘Uiteindelijk is onze strategie gericht op een koopkrachtig en stabiel pensioen voor al onze deelnemers.’ Die deelnemers kunnen voor het tweede jaar op rij een indexatie van hun pensioen tegemoet zien. ABP boekte in 2023 een positief beleggingsrendement van 9,3%, waardoor de pensioen met 3,03 % kunnen worden geïndexeerd.