ABN Amro: huizenprijzen stijgen dit jaar met 4%

Woningen stijgen dit jaar 4% in waarde, stelt ABN Amro op basis van zijn recente Woningmarktmonitor.

De ingezette daling van de hypotheekrentes en de loonstijgingen hebben volgens de bank een gunstig effect op de prijsontwikkeling van woningen. Eerder rekende de bank op een stijgingspercentage van 2,5%, maar dat cijfer kan nu naar boven worden bijgesteld. Voor 2025 verwacht ABN Amro een plus van 3,5%.

In het laatste kwartaal van 2023 stonden er veel minder huizen (-26%) te koop dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De beperktere keuze zorgt ervoor dat overbieden weer de norm is geworden.

Aantal woningtransacties neemt toe

Hoewel de vraag naar huizen flink groeit, staat het aantal transacties nog steeds onder druk, zo blijkt uit de Woningmarktmonitor. Verschillende signalen wijzen er echter op dat de sterkste daling van het aantal transacties achter de rug is. Door de prijsontwikkeling en rentedaling zijn huiseigenaren die willen doorstromen naar een andere woning, eerder bereid om een nieuw huis te kopen voordat zij hun oude huis verkocht hebben.

De gemiddelde verkooptijd loopt hierdoor al drie kwartalen op rij terug: in de laatste drie maanden van 2023 zijn huizen gemiddeld binnen dertig dagen verkocht. ABN Amro stelt haar ramingen voor transacties dan ook naar boven bij: van -2,5 naar +0,5% in 2024.

In 2025 stijgen de transacties volgens raming van de bank met 3%. De toename is dit jaar nog beperkt, omdat er weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. De nieuwe leennormen zorgen er in 2024 echter voor dat voor woningen met een goed energielabel meer kan worden geleend.

Starters onverminderd actief

Door de daling van het aantal transacties en de gestegen hypotheekrente zijn vorig jaar minder hypotheken verstrekt. ABN Amro verwacht dat het vierde kwartaal van 2023 een voorbode kan zijn voor het komende jaar. Zo is in dat kwartaal voor het eerst sinds begin 2022 weer groei gerealiseerd: het aantal hypotheekaanvragen was bijna 15% hoger dan in het laatste kwartaal van 2022.

Vooral het aandeel aanvragen van starters is in het afgelopen jaar sterk gestegen, omdat de oversluitmarkt door de hoge rentes opdroogde. Ondanks de krappe markt blijven jonge huizenkopers naar verwachting ook dit jaar actief.

“Door fiscale wijzingen en het verruimen van de leennormen, verbetert de positie van starters en alleenstaanden op de woningmarkt. Zo zijn de NHG-grens en de startersvrijstelling dit jaar omhoog gegaan. Dankzij die laatste maatregel is ook de drempel voor de overdrachtsbelasting verhoogd”, zegt Bram Vendel, econoom Woningmarkt van ABN Amro.

“Bovendien kunnen starters bij het wegvallen van de schenkingsvrijstelling nog steeds gebruikmaken van een familiehypotheek. Inmiddels maakt ongeveer één op de zes huishoudens in Nederland gebruik van zo’n familiehypotheek. Door de afschaffing van de jubelton zal deze hypotheekvorm waarschijnlijk alleen maar aan populariteit winnen.”