ABN Amro draait: huizenprijzen stijgen in 2024 toch met 2,5%

Waar ABN Amro eerder een daling van de huizenprijzen van 3% voor volgend jaar voorspelde, verwacht ze nu een stijging van 2,%%. Woningen werden de afgelopen maanden meer waard dan gedacht.

De hypotheekrente is nu hoog, maar blijft stabiel, stelt de bank in zijn Woningmarktmonitor van oktober 2023. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dat de hypotheekrente in 2024 gaat dalen. De hypotheekrente was in januari 2022 nog 1,75% voor een hypotheeklening met een 10 jaar vaste rente. Nu is dat boven de 4%.

‘Onze verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart volgend jaar zal beginnen met renteverlagingen in plaats van verhogingen. Voordat de hypotheekrentes omlaag gaan, zullen nieuwe kopers echter nog wel te maken krijgen met een hogere hypotheekrente. En dat geldt ook voor bestaande woningbezitters die hun hypotheekrente moeten herzien aan het eind van hun rentevaste periode’, aldus ABN Amro in de Woningmarktmonitor.

De bank ziet de betaalbaarheid van woningen volgend jaar iets verbeteren door CAO-loongroei en lagere rentes. Meer consumenten zullen daardoor op jacht gaan een woning, wat de prijzen weer wat opstuwt.

Dit jaar blijkt mee te vallen

Ook de daling van de huizenprijzen voor dit jaar blijkt mee te vallen. In eerste instantie rekenden de economen van ABN Amro op een min van 5%, ze stellen dit percentage nu bij naar -3%. ‘De huizenprijzen zijn de afgelopen drie maanden licht gestegen, maar blijven momenteel redelijk gelijk. De gemiddelde huizenprijs is wel hoger dan eerder gedacht en staat nu 4,3% lager dan tijdens de piek in juli 2022. Sinds de top zijn de prijzen het hardst gedaald in de grote steden.’

Woningaankopen

ABN Amro spreekt in de recente Woningmarktmonitor zijn zorgen uit over nieuwbouw. De bouw van woningen blijft achter door politieke onzekerheid, oplopende kosten voor materiaal en arbeid, hogere rente en gestegen kosten voor bouwgrond. Grote projecten komen daardoor niet van de grond of worden gestaakt. De gewenste doorstroming op de woningmarkt komt niet op gang en de kabinetsplannen om de komende zeven jaar bijna een miljoen woningen te bouwen, lijken verder weg dan ooit.

‘Onze voorspellingen voor woningaankopen blijven gelijk: we verwachten dat de daling van het aantal woningaankopen nog doorzet met -5% in 2023 en -2,5% in 2024. Ondertussen groeit de vraag naar woningen verder richting een historisch hoogtepunt.’

Laatste nieuws

Evenementen