DNB: Markt voor commercieel vastgoed op dit moment niet zonder risico's

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet tekenen van oververhitting op de markt voor commercieel vastgoed in de vorm van oplopende prijzen voor diverse typen vastgoed.

Dat meldt het FD. Beleggers in vastgoed kopen volgens DNB weer vaker met geleend geld. DNB-president Klaas Knot roept vastgoedfinanciers op ‘zich te beheersen’. ‘We weten uit het verleden dat de hoogconjunctuur, wanneer het goed gaat met de economie, de periode is waarin de kwetsbaarheden zich opbouwen’, aldus Knot in het FD.

Nu het dieptepunt van de crisis ver achter ons ligt, zijn financiers weer minder prudent. De prijzen zijn over de gehele linie hard gestegen en ook de kredietkraan staat weer wijd open.

De loan to value ratio (ltv) loopt ook weer op. Het betekent dat wat geleend mag worden steeds meer is in verhouding tot het onderpand. In 2016 was het gemiddeld 62%, inmiddels is dat soms al 80%. Daarbij is het volgens DNB ook nog de vraag of de taxaties kloppen. Immers, een situatie waarin een pand hoog getaxeerd wordt en dan ook nog onderpand kan zijn voor een lening die 80% van de waarde vertegenwoordigt brengt risico’s met zich mee.