Davidson Kempner koopt CMBS-lening Breevast-portfolio

De Amerikaanse investment manager Davidson Kempner heeft de CMBS-lening Mesdag Delta overgenomen. Hiermee is een omvangrijke vastgoedportefeuille van Breevast gefinancierd.

In 2006 arrangeerde NIBC een lening van in totaal ongeveer € 638 mln voor een portefeuille met 77 panden, in totaal ruim 546.000 m². Die bestond uit kantoren (40%), winkels (37%), bedrijfsruimte (12,5%), één hotel en enkele mixed use panden. Het vastgoed werd destijds gewaardeerd op € 854,4 mln en de loan to value was 79,3%.

In een persbericht stelt Breevast dat de Mesdag Delta financiering contractueel eind 2016 was geëxpireerd. “Deze financiering is zeer recent verkocht aan Davidson Kempner. Wij wensen te benadrukken dat de financiering een non recourse karakter heeft, hetgeen betekent dat Breevast geen garantie heeft afgegeven, en dat deze portefeuille in een SPV-structuur (special purpose vehicle) zit die niet wordt meegeconsolideerd in de jaarrekening van Breevast.”

Wat de omvang van de onderliggende vastgoedportefeuille nu is en hoeveel Davidson Kempner voor de CMBS-lening heeft betaald, wordt niet bekend gemaakt. Breevast was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.
Feit is dat Breevast de afgelopen jaren verschillende gebouwen heeft verkocht, zoals een kantoorgebouw op de Zuidas, het Metropoolgebouw aan de Weesperstraat (verkocht aan Standard Life) en winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam. Dat werd in 2016 voor € 63,5 mln verkocht aan een consortium van institutionele beleggers uit Europa en Israël. De Goede Doelen Loterijen in 2013 kocht voor € 22 mln het kantoor op de hoek van de Beethovenstraat en de Prinses Irenestraat om het te transformeren tot zijn nieuwe hoofdkantoor.

November vorig jaar berichtte het FD over een op handen zijnde verkoop van vastgoed ter waarde van € 540 mln, 55 kantoren, winkels en gebouwen. Breevast sprak toen tegen dat er noodgedwongen vastgoed moest worden verkocht. Nu blijkt dat niet het vastgoed zelf van eigenaar is veranderd, maar de wel de onderliggende financiering.

Davidson Kempner Capital Management is met zijn hoofdkantoor gevestigd in New York en heeft voor meer dan $ 26 mrd aan assets onder management. De onderneming heeft ook kantoren in Londen en Hongkong. Dit is de eerste stap van de asset manager op de Nederlandse vastgoed financieringsmarkt. Andere private equity partijen als TPG en Patron (overname CMBS Uni-Invest, thans Merin) en Blackstone (Multi) gingen Davidson Kempner voor. Ook zij wisten een positie te verkrijgen op de Nederlandse markt en Europese markt door overname van leningen.

Breevast is een van de grootste kantoorbeleggers van Nederland en heeft ondermeer de Landdrost in Almere in portefeuille (13.379 m² kantoor en onderwijs), een bijna 34.000 m² groot kantoorpand aan de Spaklerweg (vlakbij station Amsterdam Amstel) en de Schimmelt in Eindhoven (13.560 m²). Retailbeleggingen zijn ondermeer winkelcentrum Molenpoort in Nijmegen (12.918 m²) en winkelcentrum Passage in Schiedam (17.954 m²). Ook is Breevast eigenaar van het NH hotel aan het Jaarbeursplein in Utrecht.

Breevast houdt zelf kantoor in gebouw Vivaldi op de Zuidas (foto), eveneens in de beleggingsportefeuille van Breevast.