De Key doet Lloyd Hotel in de verkoop

Woningcorporatie De Key doet het Lloyd Hotel in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam in de verkoop, meldt het Parool.

Woningcorporatie De Key doet het Lloyd Hotel in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam in de verkoop, meldt het Parool.

Het 8300 m² grote hotel met 120 kamers is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van rederij Hollandsche Lloyd, dat later onder andere dienst heeft gedaan als jeugdgevangenis. De verbouwing naar een ontwerp van MVRDV en met een budget van € 10,2 mln was in 2004 gereed. Het hotel is ondergebracht bij Lloyd Hotel Beheer bv, een 100% dochter van De Key. Uit het jaarverslag blijkt dat De Key een lening heeft verstrekt van € 7,3 mln.

Door de verscherpte regelgeving voor corporaties en de strategische koerswijziging van De Key - verhuur en bouw van woningen voor starters - besloot de woningstichting het hotel vorig jaar al in de verkoop te doen. Aanvankelijk probeerde De Key het onderhands te verkopen aan de Israëlische vastgoedinvesteerder Nitsba. De partijen sloten een voorlopige overeenkomst van € 14,5 mln kosten koper. Ze kregen echter onenigheid en pas eind vorige maand stelde de rechter Nitsba in het ongelijk.
Het hotel wordt nu verkocht via een openbare aanbesteding. De verkoop moet in het eerste kwartaal van 2016 plaatsvinden.

Het gebouw uit 1921 is een rijksmonument en werd oorspronkelijk ontworpen door Evert Breman. Toen het leeg kwam te staan schreef de gemeente een prijsvraag uit. De ontwerpster Suzanne Oxenaar en historicus Otto Nan kwamen met het plan voor een hotel en 'culturele ambassade'. De Key wilde het wel financieren en ontwikkelen en werd eigenaar van het gebouw aan de Oostelijke Handelskade. Oxenaar en Nan zijn nog steeds de managers van het hotel en openden in begin 2011 ook het Fashion Hotel The Exchange aan de Damrak, in een aantal panden die voorheen eigendom waren van Barzani. NV Stadsgoed, een dochter van corporatie Stadgenoot, had deze overgenomen van de omstreden vastgoedhandelaar.
De ondernemers achter het Lloyd Hotel en The Exchange hebben ook plannen voor een hotel bij het Amstelstation in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen: