Nederland in milde recessie

De economie begeeft zich nu twee kwartalen achtereen in de min. Van april tot en met juni kromp het bbp met 0,3% ten opzichte van Q1 2023, zo meldt het CBS.

Nederland is daarmee in een milde recessie beland. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 0,4%. Ons land doet het met de tweede min op rij slechter dan de omringende landen. In Frankrijk en België groeide de economie in het tweede kwartaal van 2023 met respectievelijk 0,5 en 0,2%. De Britse economie groeide met 0,2% en in Duitsland bleef de groei op 0% steken.

Handel en consumptie dalen

De krimp van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is vooral toe te schrijven aan een daling van het handelssaldo en de consumptie door huishoudens. De uitvoer van goederen en diensten daalde met 0,7% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023, terwijl de invoer van goederen en diensten met 0,5% steeg.

De consumptie door huishoudens daalde met 1,6%. De investeringen in vaste activa stegen in het tweede kwartaal van 2023 met 1,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Dat is onder meer te danken aan meer investeringen in vervoermiddelen en machines. De investeringen in woningen daalden. De consumptie door de overheid groeide met 0,7%.

Laatste nieuws

Evenementen