ABN Amro financiert OVG bij herontwikkeling leegstaande panden

ABN Amro verstrekt aan OVG een 'green loan' van € 80 mln voor de verduurzaming en herontwikkeling van vier kantoorgebouwen. 

Het gaat om de gebouwen Olympic Plaza (wordt omgedoopt tot Boutique Offices) op de Zuidas (eerste foto), Spark bij Amsterdam Sloterdijk (voorheen Deloitte), New Tide en Maxium, beide in Rotterdam Alexander. In totaal wordt 50.000 m² aan kantoorruimte onder handen genomen.

Het kantoorgebouw New Tide aan de Marten Meesweg 35-49 (tweede foto) bood vroeger onderdak aan de redacties van NRC en AD. De nieuwe huurder wordt de Nationale Politie. Hier komt het landelijk dienstencentrum met honderden medewerkers. De Nationale Politie huurt het gehele gebouw, dat circa 16.500 m² meet. Het stond sinds 2012 leeg na het vertrek van NRC en AD naar de binnenstad van Rotterdam en Amsterdam. OVG kocht het pand vorig jaar van het Sachwerte Rendite Fonds Holland 53. 
Ook de andere drie kantoorgebouwen heeft OVG de afgelopen jaren aangekocht met het doel ze te herontwikkelen. Maxium was vroeger het hoofdkantoor van Eneco en is 16.000 m² groot. OVG heeft ook de naastgelegen nieuwbouw van Eneco ontwikkeld. 
OVG heeft Olympic Plaza (ruim 8100 m²) gekocht in 2013 in een joint venture met Goldman Sachs, als onderdeel van de Unicum-portefeuille die uit acht gebouwen bestond. Deze portefeuille is vorig jaar weer verkocht aan NSI, maar OVG heeft Olympic Plaza gehouden. Het ontwerp van Pi de Bruijn voorziet in een mogelijke uitbreiding met ongeveer 10.000 m² kantoorruimte. Na de renovatie krijgt het bestaande gebouw een Breeam Excellent-certificaat.
Sparks, voorheen Busitel II, is het voormalige hoofdkantoor van Deloitte. Nadat Deloitte verhuisde naar het door OVG ontwikkelde kantoorgebouw The Edge op de Zuidas, kwam het circa 12.500 m² grote pand leeg te staan. OVG kocht het daarna in 2014.

Green loan
Voor de financiering van de vier kantoorpanden heeft ABN Amro de eerste officiële green loan, ofwel groene lening, ontwikkeld. Met dit initiatief dragen ABN Amro en OVG bij aan een besparing van ongeveer 750 ton CO2-uitstoot per jaar. De speerpunten van OVG bij de herontwikkeling zijn duurzaamheid, technologie en gezondheid. Met intelligente technologie en innovaties wil OVG een gezonde en productieve leef- en werkomgeving creëren en tegelijkertijd milieuvervuiling minimaliseren. De vastgoedprojecten zullen van een A-label voorzien zijn en minimaal 30% minder CO2 verbruiken. Hiermee voldoen ze aan de standaard van het Climate Bond Initiative.
Het design en de werkomgeving moeten moderne manieren van werken, een efficiënte werkcultuur en samenwerking tussen medewerkers stimuleren. Ook zullen de gebouwen over high-tech innovaties beschikken die werknemers naar eigen voorkeuren kunnen instellen met een mobiele app. Voorbeelden hiervan zijn een IP backbone, lokalisatie, geïntegreerde IoT systemen, licht, audio- en video-installaties, sensoren en data analytics & radio frequency identifier (RFID).

Coen van Oostrom, oprichter en deo OVG Real Estate: “We zijn verheugd deze mooie samenwerking met ABN Amro aan te kondigen om leegstaande kantoorgebouwen te herontwikkelen naar verantwoord vastgoed. We onderschrijven de inzet van ABN Amro voor duurzame projecten en hun durf om risico te nemen en kijken ernaar uit om onze kennis van duurzame, high-tech en slimme werkruimtes hiermee te combineren. We zien het als een uitdaging om samen bestaande panden zodanig te vernieuwen dat we bijdragen aan het halen van ambitieuze energiedoelstellingen.”

Financiering van € 80 mln
ABN Amro ontwikkelde voor de financiering van de transformatie de eerste officiële green real estate loan van € 80 mln. Samen met OVG heeft de bank een financieringsraamwerk ontwikkeld volgens de ‘Green Bond Principles’. Ook voldoen de betreffende panden aan de standaard van het ‘Climate Bond Initiative’. Door de certificering volgens deze standaard hebben investeerders de garantie dat ze duurzaam investeren. Er ligt hiermee een innovatieve structuur waarmee investeerders indirect en straks ook direct kunnen investeren in de verduurzaming van Nederlands vastgoed.
Rutger Schuur, directeur Real Estate Clients ABN Amro: “We zijn trots op de samenwerking met OVG en enthousiast om met dit mooie project van start te gaan. Het uitgangspunt van OVG om met slimme oplossingen te verduurzamen is iets waar wij ons ook veel mee bezighouden. We hopen met de ontwikkeling van green loans in de toekomst dan ook vaker een brug te kunnen slaan tussen commercieel vastgoed en duurzame investeerders. Op deze manier kunnen geïnteresseerde partijen direct in verduurzaming participeren en de herontwikkeling van vastgoed in Nederland versnellen.”