Groene Kamer: ‘Twee derde energiebesparing kan wel’

Invloedrijke partijen uit verschillende sectoren verbinden zich aan het doel om de verduurzaming van de gebouwen te versnellen.

In de Groene Kamer, een initiatief van de DGBC, spraken politiek en markt onder meer over de energietransitie en CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Acht marktpartijen gaan zich inzetten om binnen de gebouwde omgeving aan de Parijse klimaatdoelstellingen te voldoen.

Paris-proof is de benaming voor een gebouw dat voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. DGBC heeft de weg naar die doelen voor de utiliteit en woningen vormgegeven in het Deltaplan Duurzame Renovatie. Centraal in het plan staat de vraag hoe de gebouwde omgeving twee derde minder energie kan verbruiken ten opzichte van het huidige gemiddelde. ‘Het is goed om te zien dat deze partijen uit de markt zo gemotiveerd zijn en bereid zijn om op basis van gelijkwaardigheid samen te werken aan een Paris-proof gebouwde omgeving’, zegt Annemarie van Doorn, directeur van initiatiefnemer DGBC. ‘Het kan dus wel.’

Ambitieuzer dan overheid
De acht marktpartijen, Arcadis, Bouwinvest Real Estate Investors, ING Real Estate Finance, Innax, Signify (voormalig Philips Lighting), TNO, Unica en Vattenfall noemen zichzelf aanjagers. De partijen zijn ambitieuzer dan de overheid en laten dat graag zien. 

Het gesprek wordt niet alleen aangegaan met de overheid, ook klanten worden actief gestimuleerd om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Niet door van een afstandje naar hen te roepen, maar door het samen met hen te doen. De Paris-proof partners, die zich zullen verenigen in een programmaraad, zeggen ‘het kan wel’ en de klanten van deze partijen profiteren daarvan. Samen hebben ze een duidelijk doel voor ogen: het met twee derde terugbrengen van het energieverbruik van de gebouwde omgeving. Van Doorn vertelt daarover: ‘De groep is divers, ze vertegenwoordigen allemaal een sector. Door onderlinge samenwerking werken we versneld aan een gebouwde omgeving die Paris-proof is en voldoet aan de Parijse klimaatdoelstellingen.’

DGBC werkt aan de hand van het Deltaplan aan het wegnemen van drempels en een concreet stappenplan met handvatten voor de sector. De programmaraad zal dat vertalen naar heldere en concrete boodschappen.